Solidarnost

Hong Kong: Skup podrške Kataloniji

Prosvjednici u Hong Kongu u četvrtak navečer planiraju održati skup kojim će pokazati solidarnost s prosvjednicima u Kataloniji.
Vijesti / Svijet | 24. 10. 2019. u 09:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prosvjednici u Hong Kongu u četvrtak navečer planiraju održati skup kojim će pokazati solidarnost s prosvjednicima u Kataloniji.

Katalonci su izašli na ulice kako bi izrazili nezadovoljstvo zatvorskim kaznama koje su dobili njezini separatistički čelnici. Prosvjedi u toj najbogatijoj španjolskoj regiji dijele nekoliko sličnosti s Hong Kongom, gdje već pet mjeseci traju demonstracije zbog sve veće kontrole nad tim autonomnim područjem.

Većina prosvjednika u Hong Kongu želi snažniju demokraciju, iako manji dio poziva na neovisnost, što je crvena linija za komunističke vlasti u kineskoj prijestolnici. Neovisnost je točka razdora u Kataloniji koja, kao i Hong Kong, ima više od 7 milijuna stanovnika, svoj jezik, parlament i zastavu. Neki prosvjednici u Hong Kongu su već u nedjelju mahali zastavom Katalonije, a aktivisti te španjolske regije koristili su neke od taktika iz kineskog grada.

Studenti iz Katalonije bojkotirali su predavanja, a prosvjednici su se usredotočlili na strateške mete kako bi stvorili što veći kaos. To je uključivalo i zračnu luku u Barceloni. I u Hong Kongu često je meta prosvjednika bila zračna luka. Katalonski prosvjednici bijesni su zbog onoga što smatraju pokušajima središnjih vlasti u Madridu da odbaci njihovu želju za većom autonomijom od ostatka Španjolske, a slični osjećaj vlada i u bivšoj britanskoj koloniji na jugoistoku Kine.

Neki prosvjednici u Hong Kongu su na internetu pozvali ljude da ne prisustvuju skupu podrške za Kataloniju, upozorivši kako je on suviše provokativan i mogao bi ugroziti međunarodnu podršku njihovom cilju. Vlasti Hong Konga su u rujnu prošle godine formalno zabranili skupinu koja promiče neovisnost od Kine, što je prva zabrana političke organizacije otkad je regija vraćena Kini 1997. godine, piše Hina.

Pod uvjetima britanske predaje grada nazad Kini Hong Kongu je dopušteno zadržati velike slobode koje ne dijeli i ostatak najmnogoljudnije zemlje na svijetu, pod formulom "jedna država, dva sustava". Stanovnici tog grada tako imaju neovisno sudstvo i pravo na prosvjed.

No mnogi stanovnici smatraju kako Peking pokušava sve snažnije kontrolirati njihovu autonomnu regiju. Vlasti Hong Konga u srijedu su i službeno povukle planiranu mjeru koja bi omogućila izručenja stanovnika u središnju Kinu. Taj je zakon bio prvotni uzrok prosvjeda, no malo je vjerojatno da će njegovo povlačenje završiti prosvjede jer je to samo jedan od pet zahtjeva prodemokratskih prosvjednika. Oni traže i da se prosvjedi ne tretiraju kao "nemiri", amnestiju uhićenih prosvjednika, neovisnu istragu o navodnoj policijskoj brutalnosti i opće biračko pravo, piše BBC.

Kopirati
Drag cursor here to close