Zahtjevaju reforme

Hong Kong: Policija suzavcima rastjeravala demonstrante

“Slobodni Hong Kong“ pisalo je na velikom transparentu kojeg su demonstranti nosili, a mnogi su mahali američkim i britanskim zastavama.
Vijesti / Svijet | 19. 01. 2020. u 18:27 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policija u Hong Kongu intervenirala je suzavcima kako bi rastjerala tisuće demonstranata koji i u nedjelju prosvjeduju zahtijevajući reformu izbornog sustava i pozivajući na bojkot Kineske komunističke stranke.

Demonstranti odjeveni u crno i s maskama na licu okupili su se u javnom parku Chater Garden, koji se nalazi nedaleko od sjedišta Zakonodavnog vijeća Hong Konga.

“Slobodni Hong Kong“ pisalo je na velikom transparentu kojeg su demonstranti nosili, a mnogi su mahali američkim i britanskim zastavama.

U Hong Kongu se od lipnja prošle godine održavaju prosvjedi koji gotovo svakodnevno eskaliraju u nasilje. Kriza u Hong Kongu je prerasla u zahtjeve demonstranata za održavanje općih izbora, istragu o policijskoj brutalnosti tijekom prosvjeda i provođenje sveobuhvatnih demokratskih reformi.

Hong Kong je bio britanska kolonija koja je 1997. godine vraćena Kini. Sustav "jedna država, a dva sustava" Hong Kongu na papiru jamči status s više autonomnih i demokratskih prava, ali demonstranti tvrde da vlast kineskog predsjednika Xi Jinpinga konstantno urušava njihove slobode i prava.

Kopirati
Drag cursor here to close