Glasanje u utorak

Hoće li Ursula von der Leyen postati prva žena na čelu Europske komisije?

Von der Leyen će se sljedeći utorak u 9 sati obratiti zastupnicima EP-a, nakon čega slijedi rasprava do 12.30 sati.
Vijesti / Svijet | 11. 07. 2019. u 18:42 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski parlament (EP) će se u utorak, 16. srpnja na plenarnoj sjednici u Strasbourgu očitovati o kandidaturi Njemice Ursule von der Leyen za predsjednicu Europske komisije, prenosi u četvrtak AFP.

"Von der Leyen će se sljedeći utorak u 9 sati obratiti zastupnicima EP-a, nakon čega slijedi rasprava do 12.30 sati. Glasanje je predviđeno isti dan u 18 sati", objavio je na Twitteru glasnogovornik Parlamenta Jaume Duch.

Da bi postala predsjednica Komisije i 1. studenog naslijedila Jean-Claudea Junckera, potrebna su joj najmanje 374 glasa, što znači da joj treba podrška triju velikih grupacija u EP-u: narodnjaka (182 zastupnika), socijalista (154) i liberala (108).

Socijalisti je kritiziraju, a Zeleni i krajnja ljevica su jasno dali do znanja da će glasati protiv 60-godišnje von der Leyen, trenutno njemačke ministrice odbrane.

Bude li izabrana biti će prva žena na čelu Europske komisije, a Njemačka će nakon 52 godine imati svog dužnosnika na čelu tog europskog tijela. U slučaju da ne bude izabrana, Europsko vijeće mora predložiti drugog kandidata.

Kopirati
Drag cursor here to close