Je li ''proljeće'' izgubljeno

Hoće li Mogherini riješiti pitanje Beograda i Prištine

Hoće li promjena odnosa snaga u novom Parlamentu EU imati utjecaja na dalji tok pregovora Beograda i Prištine?
Vijesti / Svijet | 25. 03. 2019. u 16:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hoće li konačno rješenje između Beograda i Prištine biti postignuto za mandata visoke predstavnice EU Federice Mogherini i je li proljeće je "izgubljeno" za nastavak dijaloga, analitičari u Beogradu i Prištini vide različito.

Najave i realnost

Dok prištinski analitičari tvrde da bi sporazum između dvije strane mogao biti postignut sredinom ove godine, realnost je malo drugačija, tvrde stručnjaci iz Beograda.

Izbori za Europski parlament, koji će se održati između 23. i 26. svibnja će direktno utjecati na opće političko usmjerenje nove Europske komisije, što bi u značajnoj mjeri moglo da promjeni odnos Bruxellesa prema brojnim vanjskopolitičkim pitanjima.

Hoće li promjena odnosa snaga u novom Parlamentu EU imati utjecaja na dalji tok pregovora Beograda i Prištine?

Izbori za Europski parlament, koji će se održati između 23. i 26. svibnja bi u značajnoj mjeri mogli da promjene odnos Brisela prema brojnim vanjskopolitičkim pitanjima.

Utjecaj izbora

Koliko će izbori imati utjecaj na pregovore, zavisi jedino od ishoda glasovanja - ako dođe do porasta utjecaja suverenističkih snaga, odnosno onih struktura koje se zalažu za veći utjecaj zemalja članica i za neodricanje od suvereniteta u narednom razdoblju, to bi moglo ići u korist Beograda, smatra karijerni diplomat Zoran Milivojević.

On je za Telegraf.rs rekao da se to vidi i u ponašanju nekih stranaka u Europi, recimo u Italiji i Austriji, koje imaju razumijevanje za nacionalne i državne interese i Srbije ali i generalno država u cjelini.

Da "sve ovisi" od glasovanja u EP slaže se i politolog Ramuš Tahiri koji smatra da EU trenutno nema interesa za postizanje sporazuma, te da je "Mogherini obavila svoj posao" i da će pristup dijalogu Prištine i Beograda biti poznat nakon novih izbora.

Tko će biti ''glavni''

"I Beograd i Priština žele da vide tko će biti "glavni" u Europi i garant dogovora između Beograda i Prištine", objašnjava za Telegraf predsjednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.

I Beograd i Priština žele da vide tko će biti "glavni" u Europi, tko će biti garant dogovora između Beograda i Prištine, rekao je predsjednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.

Poslije odluke predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, koji je predvodeći srpsku delegaciju u Briuxellesu, rujna 2018. godine odlučio da neće doći do zajedničkog sastanka s visokom predstavnicom Federicom Mogherini i predsjednikom tzv. Kosova, Hašimom Tačijem, jer nema uvjeta zbog ponašanja Prištine, dijalog je praktično zamrznut.

Poslije toga, Priština je nastavila da povlači nerazumne poteze, a jedan od njih je i podizanje taksi na srpske proizvode na 100 posto, što je naišlo na osudu, kako državnog vrha Srbije, tako i dobrog dijela predstavnika EU i SAD.

Priznanje Kosova jedini 'dijalog'

Usprkos apelima i pritiscima s više strana, Priština ne da nije povukla takse, nego je 7. ožujka ove godine otišla korak dalje i većinom glasova usvojila Platformu za dijalog o konačnom, inkluzivnom i pravno obavezujućem sporazumu za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Poslije odluke predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića u septembru 2018. godine odlučio da se ne sastaje s Hašimom Tachijem u Bruxellesu, dijalog je praktično zamrznut.

Usvajanjem platforme u kojoj se kaže da jedini ishod dijaloga može da bude priznanje Kosova, ne tretirajući prava i položaj Srba i nealbanaca, propisivanjem obaveza da se Srbiji nametne nekakva ratna šteta je zabijanje i posljednjeg eksera u kovčeg na dijalog između Beograda i Prištine", poručio je tada direktor Ureda za KiM, Marko Đurić, piše Telegraf.

Kada će pregovori biti nastavljeni, još uvijek je neizvjesno smatraju stručnjaci, ali trenutno nijednoj strani nije u interesu da se sada nastave i "na brzinu" dođe do rješenja.

Potreba za dijalogom

"Potreba za dijalogom postoji. On je prekinut odnosno zamrznut u jednom stanju gdje je počeo da ima vrlo značajne rezultate. Poslije toga je došlo do ozbiljnih političkih problema i to ne samo između Beograda i Prištine nego i do problema koja su ponašanja pregovarača izazvala u zemlji, ali i u regionu. I to je stiglo do jedne vrlo opasne sigurnosne točke", objašnjava Janjić i dodaje da nije realno da prije oktobra nastavi dijalog, koji ima za cilj da smiri sigurnosne tenzije.

Za sada nema nikakvih momenata u vezi s nastavkom dijaloga, a stav Srbije je poznat i nepromijenjen. Uvjet je ukidanje trošarina i vraćanje razgovora na poziciju na kojoj je zaustavljen, bez uzimanja u obzir Platforme i "maksimalističkog pristupa Prištine".

Koliko će izbori u EP imati utjecaj na pregovore, ovisi jedino od ishoda glasanja smatra karijerni diplomata Zoran Milivojević.

"Novi trenutak je najava predsjednika Vučića da se očekuje nova inicijativa Europljana odnosno Angele Merkel i Emanuela Macrona, vodećeg dvojca u Europskoj uniji. Što bi to novo moglo da se pojavi, mi za sada to ne znamo, ali je to jedino što bi moglo eventualno da deblokira dijalog. Inače, potpuno je jasno da od dijaloga koji bi vodila Mogherini i ta odlazeća ekipa, nema ništa", objasnio je Milivojević.

Kopirati
Drag cursor here to close