Diplomati

Hoće li Hrvatska protjerati Ruse?

Nakon što je britanska premijerka Theras May podrobno izvijestila svoje kolege o informacijama do kojih su došle britanske službe, svi su čelnici složili da Ruska Federacija najvjerojatnije stoji iza napada.
Vijesti / Svijet | 23. 03. 2018. u 08:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čelnici EU-a dogovorili su prilično oštru izjavu osude Rusije, koja se optužuje za napad nervnim otrovom u Engleskoj, neke zemlje razmatraju protjerivanje ruskih diplomata ili povlačenje svojih veleposlanika, a hrvatski državni vrh će u ponedjeljak razgovorati o tome kako će se postaviti, izjavio je u petak rano ujutro hrvatski premijer Andrej Plenković.

"Nekoliko zemalja članica EU-a razmišlja o tome da ili uskrate gostoprimstvo jednom broju akreditiranih ruskih predstavnika ili da povuče svoje veleposlanike iz Moskve", rekao je Plenković, nakon završetka prvog dana summita EU-a.

Na summitu su čelnici dogovorili dosta oštru izjavu o napadu nervnim otrovom na bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripala i njegovu kćer u Salisburyju u Engleskoj, piše Hina.

Nakon što je britanska premijerka Theras May podrobno izvijestila svoje kolege o informacijama do kojih su došle britanske službe, svi su čelnici složili da Ruska Federacija najvjerojatnije stoji iza napada.

Na pitanje kako će Hrvatska reagirati, Plenković je rekao da se u ponedjeljak sastaje državni vrh i da će "vidjeti kako pokazati solidarnost s Ujedinjenom Kraljevinom".

"Ovo je jedan ozbiljan politički problem koji ugrožava i krši međunarodno pravo i odgovorajuće konvencije o zabrani kemijskog oružja", kaže Plenković.

Upitan je li se Hrvatska danas našla u nezgodnoj situaciji nakon poziva predsjednice Kolinde Grabar Kitarović ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da posjeti Hrvatsku, Plenković je rekao da je tu riječ o nastavku razgovora od prije nekoliko mjeseci.

"To je nastavak razgovora koji se dogodio prije par mjeseci u Moskvi i Sočiju i ovo je jedna sasvim druga tema u drugom kontekstu, gdje mnoge države imaju odnose s Rusijom, a u krajnjoj liniji i Ujedinjena Kraljevina je rekla da zadržava komunikaciju s Rusijom, to radi EU i to nije ništa neuobičajeno", rekao je Plenković.

Osim o odnosima s Rusijom, čelnici EU-a u četvrtak su raspravljali i o prijedlozima za oporezivanje digitalne ekonomije, o odnosima s Turskom, o zapadnom Balkanu.

Kopirati
Drag cursor here to close