Djevojčica iz Alepa pozvala svjetsku javnost

"Hitnom akcijom" spasiti djecu u Siriji

''Prije rata sam imala dobar život u Siriji. Bilo je tako mirno i mnogo sam se zabavljala sa svojom obitelji'', rekla je Bana u intervjuu za Anadolu Agency.
Vijesti / Svijet | 30. 05. 2019. u 12:06 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Fena / Bana al-Abed, devetogodišnja djevojčica iz sirijskog grada Alepa

Bana al-Abed, devetogodišnja djevojčica iz sirijskog grada Alepa naglasila je potrebu za "hitnom akcijom" kako bi se spasila djeca u njenoj zemlji i širom svijeta od užasa rata. Prije tri godine, Bana je privukla pažnju svjetske javnosti svojim tweetovima iz ratom razorenog Alepa. 

Ona je zajedno sa svojom majkom, ocem i dva mlađa brata, dobila tursko državljanstvo nakon što je evakuirana zajedno s tisućama drugih civila iz opkoljenog Alepa.

Foto:AFP / "Hitnom akcijom" spasiti djecu u Siriji

''Prije rata sam imala dobar život u Siriji. Bilo je tako mirno i mnogo sam se zabavljala sa svojom obitelji'', rekla je Bana u intervjuu za Anadolu Agency. 

Govoreći na engleskom jeziku, koju je naučila od majke, učiteljice engleskog, dodala je: ''Kada je rat počeo, sve se promijenilo. Bojala sam se da ću ja, ili netko iz moje obitelji, umrijeti. Moja prijateljica Yasmin je ubijena, ali nisam izgubila nadu", rekla je prisjećajući se razdoblja koji je provela pod opsadom u Alepu "kada nije bilo hrane i vode". 

''Djeca izbjeglica širom sveta, posebno u Siriji, mnogo su pretrpjela od bombardiranja i sukoba'', rekla je Bana i dodala da je neophodno djelovati i “pokušati donijeti mir u njihove zemlje, kako bi se oni mogli vratiti u svoje domove." 

''Sanjam da ovaj svijet učinim boljim mjestom'', rekla je djevojčica.

Foto:Reuters / "Hitnom akcijom" spasiti djecu u Siriji

Što se tiče njenog putovanja iz Alepa u Tursku, rekla je da je bilo jako teško, prisjećajući se “raseljene djece koja plaču u autobusima.” 

Potom se prisjetila svojih prvih sati u Turskoj; kako su ona i druga djeca bili jako umorni i gladni, nakon dvodnevnog putovanja autobusom. ''Sutradan smo sreli turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Sjećam se da sam istovremeno bila sretna, uzbuđena i uplašena''  kazala je Bana.  

Dodala je da je osjećala odgovornost prema djeci u Siriji i potrebu da prenese njihovu poruku a koja je “da sva djeca svijeta treba da žive u miru.” 

Turska je trenutno dom za  skoro četiri milijuna registriranih izbjeglica, od kojih je skoro 3,6 milijuna sirijskih izbjeglica - više nego bilo koja druga zemlja na svijetu.
Foto:AFP / "Hitnom akcijom" spasiti djecu u Siriji
 
Na pitanje o novom životu u Turskoj, odgovorila je: ''Volim Tursku mnogo; sigurno je i mirno. Ovdje imam školu i puno prijatelja. Tako sam sretna što sam sada turski državljanin''. 

Bana je ipak izrazila nadu u povratak u Siriju. ''Uvijek sanjam o povratku kući. Prije ili kasnije, mi ćemo se vratiti i obnoviti zemlju'', rekla je. 

Sirija je tek počela izlaziti iz razornog sukoba koji je započeo 2011. Od tada, stotine tisuća ljudi je ubijeno u sukobu i više od 10 milijuna raseljenih, prema službenim podatcima UN-a.

 

Kopirati
Drag cursor here to close