Protiv Trumpove administracije

Harvard i MIT podnijeli tužbu kako bi zadržali strane studente

Imigracijske vlasti su ranije ovaj tjedan najavile su da će se studenti koji pohađaju sveučilišta koja nude samo online nastavu zbog koronavirusa morati ili prebaciti na drugo sveučilište ili napustiti zemlju.
Vijesti / Svijet | 08. 07. 2020. u 21:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Harvard i MIT, dva prestižna američka sveučilišta, podnijela su u srijedu tužbu protiv Trumpove administracije, tražeći način da zaustave naredbu koja brani stranim studentima ostanak u zemlji ako pohađaju samo online nastavu. 

Imigracijske vlasti su ranije ovaj tjedan najavile su da će se studenti koji pohađaju sveučilišta koja nude samo online nastavu zbog koronavirusa morati ili prebaciti na drugo sveučilište ili napustiti zemlju.

"Naredba je došla bez najave, njezinu okrutnost nadmašuje samo njezin nemar", izjavio je u srijedu predsjednik Harvarda Lawrence Bacow.

"Doima se da je naredba donesena namjerno kako bi se izvršio pritisak na fakultete i sveučilišta da u kampusima otvore svoje učionice kako bi počela predavanja na jesen, bez brige za zdravlje i sigurnost studenata, predavača i drugih", dodao je Bacow.

Američki predsjednik Donald Trump vrši snažan pritisak kako bi se sve škole otvorile ujesen, bez obzira na zabrinutost zbog virusa.

Predsjednik je u utorak organizirao okrugli stol, koji je bio emitiran na stranici Bijele kuće i na kojemu su obrazovni radnici lobirali da se škole ponovno otvore, s time da mnogi naglašavaju probleme mentalnog zdravlja i obrazovne deficite s kojima se suočavaju studenti s obzirom na to da nastavu ne mogu pratiti iz učionica.

Harvard je nazvao imigracijsku naredbu "lošom javnom politikom". "Vjerujemo da je to ilegalno", rekao je.

Političari i akademska zajednica kritizirali su Trumpovu odluku da se ne odobre vize stranim studentima u Sjedinjenim Državama čiji će se nastavni programi na jesen odvijati isključivo putem interneta.

Imigracijska i carinska služba  SAD-a (ICE) najavila je da bi studenti mogli biti deportirani ukoliko se ne premjeste na sveučilišta koja će nastavu održavati kao i do sada, odnosno uz fizičku nazočnost. 

Više američkih sveučilišta zbog pandemije covida-19 razmatra novu akademsku godinu održati putem interneta.

Program razmjene studenata, koji vodi ICE, privremeno je dopustio studentima čiji su programi u proljetnom i ljetnom semestru prebačeni na internet da ostanu u SAD-u. No to izuzeće neće biti produženo za novu akademsku godinu.

Mjera se odnosi na nositelje viza F1 za akademske studije ili M1 za stručno usavršavanje. Te je vize početkom godine dobilo oko 1,2 milijuna studenata, mahom iz Kine, Indije i Južne Koreje.

Još nije poznato koliko će studenata biti zahvaćeno ovom odlukom, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close