''Vučić mora tražiti dozvolu da uđe''

Haradinaj: Srbija je u principu priznala Kosovo

"Ove granice nisu baš najpravednije no s ovakvim su granicama završili ratovi. Otvorene granice označile bi novi rat. Ja kao predstavnik Kosova i Albanaca nisam spreman za novi rat za teritoriju'', rekao je Haradinaj.
Vijesti / Svijet | 10. 09. 2018. u 18:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Kosova Ramush Haradinaj kazao je da je Srbija u principu priznala Kosovo s obzirom da za svaku posjetu dužnosnici iz Srbije moraju tražiti dozvolu i da bez nje ne mogu ući na Kosovo te da je ista procedura bila i za predsjednika Srbije Aleksandra Vučića prethodnog vikenda.

Haradinaj je u razgovoru za hrvatski RTL kazao da je Kosovo otvoreno za bilateralne odnose do priznanja koje bi se trebalo dogoditi što prije.

"To priznanje nije samo u interesu Kosova već je i u interesu Srbije jer ipak Kosovo postoji i ne postoji zbog odluke nekoga blizu nas već zbog toga što smo država i nacija'', dodao je.

Na pitanje kada kada očekuje rješavanje tog spora s obzirom da EU kaže od šest do osam mjeseci, a Vučić pominje razdoblje od 10 godina, Haradinaj ističe da je "čvor" Kosovo samo problem onih koji ne žele priznati stvarnost.

"Za nas to nije čvor. Mi postojimo, mi radimo i gradimo našu državu, institucije i ako se netko slaže ili ne, to je njihova stvar. Mi napredujemo u našem pravcu", kaže Haradinaj i ističe da razmjena teritorija nije jedno od mogućih rješenja.

"Ove granice nisu baš najpravednije no s ovakvim su granicama završili ratovi. Otvorene granice označile bi novi rat. Ja kao predstavnik Kosova i Albanaca nisam spreman za novi rat za teritoriju'', rekao je Haradnija.

Kosovski premijer je, komentirajući govor predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na Kosovu, kazao da u tu zemlju nije dobrodošao niti jedan gost koji priča dobro o Miloševiću.

"To nije uredu. Ali Vučić je spomenuo Miloševića. Zato kažem da to nije uredu. Takav govor ne doprinosi pomirenju i uspostavi boljih odnosa između Kosova i Srbije, kao i rješavanju pitanja priznavanja", zaključio je Haradinaj u razgovoru za RTL.

Kopirati
Drag cursor here to close