''Govor mržnje''

Haradinaj smijenio zamjenicu ministra pravosuđa zbog kritiziranja NATO-a

Kao i Beograd, srpska manjina na Kosovu ne priznaje neovisnost potonjeg. No kosovski ustav predviđa da ona bude zastupljena u vladi u Prištini, piše Hina.
Vijesti / Svijet | 26. 03. 2019. u 07:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  Foto: Ilustracija/ NATO

Pripadnica srpske manjine na Kosovu razriješena je u ponedjeljak dužnosti zamjenice ministra pravosuđa zbog toga što je NATO-ove zračne udare prije dvadeset godina nazvala "genocidom nad srpskim narodom".

Izjava "zamjenice ministra pravosuđa Vesne Mikić da je NATO-ovo bombardiranje bilo genocid nad srpskim narodom neprihvatljiva je i ona je govor mržnje", napisao je premijer Ramush Haradinaj na svom računu na Facebooku, piše Hina.

Kao i Beograd, srpska manjina na Kosovu ne priznaje neovisnost potonjeg. No kosovski ustav predviđa da ona bude zastupljena u vladi u Prištini, piše Hina.

Kampanja bombardiranja NATO-a koja je počela 24. ožujka 1999. bez UN-ova mandata i trajala je jedanaest tjedana, nagnala je Beograd da povuče snage iz svoje južne pokrajine gdje su sudjelovale u sukobu s kosovskim Albancima koji su se borili za neovisnost Kosova, piše Hina.

Srbija Slobodana Miloševića je tada zauvijek izgubila vlast na Kosovu kojega neovisnost ne priznaje. Priština je 2008. proglasila neovisnost Kosova.

Rat na Kosovu (1998 - 99), posljednji sukob koji je doveo do raspada Jugoslavije, odnio je više od 13.000 života, uglavnom kosovskih Albanaca.

"Nazivajući genocidom napad (NATO-a) na srpski narod" Vesna Mikić je "samo na glas izrekla mišljenje koje prevladava" među Srbima, reagirale su srbijanske vlasti u priopćenju Ureda za Kosovo.

Haradinaj je u još u veljači smijenio Srbina Nenada Rikala s dužnosti ministra poljoprivrede čije je mjesto upražnjeno.

Priština i Beograd su u veoma lošim odnosima i njihov dijalog radi normalizacije veza je već mjesecima na mrtvoj točki.

Kopirati
Drag cursor here to close