Nepotrebni za dijalog

Haradinaj: Rusija nema nikakvu ulogu na Kosovu

''Sjedinjene Američke Države sve vrijeme bile su uključene u dijalog Beograda i Prištine i Kosovo sada traži veću posvećenost Amerike u tom dijalogu'', kaže Hardinaj.
Vijesti / Svijet | 26. 12. 2017. u 00:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da je u dijalogu Beograda i Prištine neophodno aktivno učešće Sjedinjenih Američkih Država i da Rusija nema što da tražiti u tom dijalogu.

On je u emisiji Slobodno srpski, ocijenio da se Rusija ne može uključiti u dijalog Beograda i Prištine jer se, za razliku od Amerike, odavno povukla iz kosovskog pitanja.

 

“Rusija nema nikakvu ulogu ovdje i nije potrebno niti prihvatljivo da dovedemo nekog tko nema ulogu i tko nije uključen“, rekao je Haradinaj.

S druge streane, naveo je da su Sjedinjene Američke Države sve vrijeme bile uključene u dijalog Beograda i Prištine, ali da Kosovo sada traži veću posvećenost Amerike u tom dijalogu.

"Tražimo njihovu pažnju na ovu temu, to je jako bitno. Oni jesu tu, ali zbog onog što se zbiva na svjetskoj sceni tražimo njihovu pažnju da budemo prioritet. Inače, moj zahtjev ima samo jedan cilj: nemojte da ostavite ovu regiju neriješeno. Nismo završili posao. Dajte ako smo počeli to, da to i zavšimo, to je jedina agenda i nema ništa drugo", istaknuo je premijer Kosova za N1.

Haradinaj je rekao da su tijekom dijaloga Beograda i Prištine mnoga pitanja riješena, ali da glavno pitanje nije, a to je, kako je naglasio, priznanje Kosova od Srbije.

On je poručio da će dijalog Beograda i Prištine ubuduće biti vođen uglavnom na razini predsjednika.

"Imam puno posla u zemlji, ne bih imao ni vremena na primjer da stalno sjedim u Bruxellesu. Mislim da je moja dužnost više da se bavim domaćim zadacima i zbog toga sam sretan što mi to nije posao, ali vjerujem da su Thaci i Vučić svjesni svojih dužnosti i onoga što predstavljaju i to je u redu za nas”, rekao je Haradinaj.

Izjavio je i da su na Kosovu mogući prosvjedi zbog početka rada Specijalnog suda za ratne zločine, ali da će institucije Kosova učiniti sve da oni ne budu upereni protiv bilo koje zajednice na Kosovu.

Premijer Kosova očekuje da će do ožujka sljedeće godine biti izvršena transformacija Kosovskih sigurnosnih snaga u Oružane snage Kosova.

Prema njegovim riječima, ne postoji razlog da se kako kaže bilo tko protivi toj transformaciji, jer je u pitanju samo ustavna promjena imena te formacije.

Haradinaj je istaknuo i da ta transformacija ne bi promijenila situaciju na terenu i da bi KFOR i dalje ostao na Kosovu, prenio je Glas Amerike.

Govoreći demarkaciji sa Crnom Gorom Haradinaj je rekao da se nada da zastupnici Skupštine Kosova neće ratifikcirati Sporazum o demarkaciji koji su potpisale Vlade Kosova i Crne Gore i da će doći do njegove korekcije.

"Ja sam spreman da zastupnici u Skupštini odlučuju o tome, ali po meni je najbolje rješenje da to padne, da glasuju protiv. Onda da tražimo rješenje sa Crnom Gorom, da kažemo – oprostite, ono što smo se dogovorili nismo mogli ratificirati. Ako Crna Gora kaže - vidimo da ima rješenje, korekcija bi pomogla.... To je moj stav“, rekao je Haradinaj.

Kopirati
Drag cursor here to close