Problemi s Kosovom

Haradinaj: Dijalog izašao iz kolosijeka i prije uvođenja takse

''Dijalog se može i treba nastaviti bezuvjetnim tarifama", napisao je Ramuš Haradinaj na svom Twitter nalogu.
Vijesti / Svijet | 13. 03. 2019. u 16:02 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da je dijalog Beograda i Prištine zapao u krizu i prije nego što je kosovska vlada odlučila da uvede taksu od 100 posto na srpske i proizvode iz Bosne i Hercegovine i da nastavak razgovora ne treba uslovljavati. 

 "Imamo nedostatak transparentnosti. Poticanje predložene razmjene teritorija i nesprovođenje postojećih sporazuma. To su razlozi. Dijalog se može i treba nastaviti bezuvjetnim tarifama", napisao je Ramuš Haradinaj na svom Twitter nalogu. 

Haradinaj je reagirajući na izjavu visoke predstavnice EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini, koja je iz sjedišta Ujedinjenih naroda u New Yorku pozvala Prištinu da ukine taksu, dodao da je "dijalog između dvije države izašao iz kolosijeka prije uvođenja takse", prenosi RTS. 

Mogherini je članicama Vijeća sigurnosti UN, osim zahvalnosti za konstruktivan pristup u dijalogu Beograda i Prištine, prenijela da je za potpuni nastavak razgovora potrebno ukinuti taksu koju je nametnula kosovska vlada. 

Najavila je da će na dan kada taksa bude ukinuta, odmah sazvati novi sastanak za dijalog kako bi se postigao pravno obavezujući sporazum koji će se baviti svim izvanrednim pitanjima i dovesti do potpune normalizacije odnosa između Prištine i Beograda.

Kopirati
Drag cursor here to close