Nuklearno naoružanje

Hamnei: Iran će možda obogatiti uranij na 60%

Iran je prije sporazuma imao uranij obogaćen na 20 posto, no za nuklearno oružje potrebno je 90 posto.
Vijesti / Svijet | 22. 02. 2021. u 18:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iranski vrhovni vođa Ali Hamnei rekao je u ponedjeljak da bi Teheran mogao obogaćivati uranij na 60 posto bude li potrebno i da nikad neće popustiti pod pritiskom Sjedinjenih Država u u .

Prema odredbama nuklearnog sporazuma što ga je 2015. zaključio sa svjetskim silama, a iz kojeg je 2018. bivši američki predsjednik Donald Trump jednostrano povkuao SAD, Teheranu se razina obogaćivanja uranija ograničava na 3,67 posto.

Iran je prije sporazuma imao uranij obogaćen na 20 posto, no za nuklearno oružje potrebno je 90 posto.

''Obogaćivanje uranija u Iranu neće biti ograničeno na 20 posto. Povećat ćemo ga na razinu koja će nam biti potrebna. Možemo ga povećati na 60 posto'', prenosi državna televizija Hamneijeve riječi koje unose dodatnu napetost u odnos iranskih vlasti s vladom novog američkog predsjednika Joea Bidena.

''Amerikanci i europske potpisnice dogovora koriste se nepravednim jezikom protiv Irana. Iran neće podleći pritisku. Naš stav neće se promijeniti'', rekao je ajatolah, a prenosi agencija Reuters.

Iako je iransko gospodarstvo znatno pogođeno ponovnim pooštrenjem ekonomskih sankcija ublaženih nuklearnim sporazumom, iransko vodstvo insistira na tome da ih Washington mora ukinuti prije povratka sporazumu. SAD pak tvrdi da Iran prvo mora poštivati dogovor.

Američki državni tajnik Anthony Blinken u ponedjeljak je rekao da će SAD pokušati proširiti i produžiti sporazum iz 2015. godine.

"SAD ostaje predan cilju da se Iran nikada ne domogne nuklearnog oružja. Diplomacija je najbolje sredstvo za postizanje toga cilja", rekao je američki šef diplomacije u unaprijed snimljenom obraćanju konferenciji o razoružanju u Ženevi.

Predsjednik Joe Biden ranije je kazao da će, ako se Iran vrati "strogom poštivanju" nuklearnog sporazuma iz 2015., njegova administracija učiniti isto, dodao je Blinken.

"U suradnji sa saveznicima i partnerima, tražit ćemo da se sporazum produži i proširi, uključujući pitanje destabilizirajuće uloge Irana u regiji i njegov program balističkih raketa", rekao je.

UN-ova agencija za nuklearnu energiju IAEA u ponedjeljak je objavila da je s Iranom postigla "privremeno rješenje" od tri mjeseca kako bi zadržala "zadovoljavajući" nadzor nuklearnih postrojenja, iako će od utorka inspekcije biti ograničene.

Iranski zastupnici prosvjedovali su protiv te odluke, tvrdeći da je ona protuzakonita.

"Iran se mora držati sporazuma s IAEA-om i svojih međunarodnih obaveza", naglasio je američki državni tajnik na konferenciji.

Kopirati
Drag cursor here to close