Eskalacija sukoba

Hamas ispalio rakete na Jeruzalem, Izrael odobrio napade na Gazu

Nakon eskalacije, koja je uslijedila nakon mjeseci relativnog mira u području Gaze, stanovnici Gaze, ali i Izraela, spremaju se na novi val nasilja.
Vijesti / Svijet | 10. 05. 2021. u 19:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U eskalaciji nasilja, militanti u Gazi raketirali su Jeruzalem kao odgovor na policijske racije u džamiji Al-Aksa, nakon koje su ranjene stotine Palestinaca i velik broj policajaca, piše NY Times.

"Ovo je poruka koju bi neprijatelj trebao dobro razumjeti", rekao je Abu Ubaida, glasnogovornik naoružanog krila Hamasa.

Ministarstvo zdravstva Gaze objavilo je da je devetero Palestinaca ubijeno u izraelskim zračnim napadima na palestinski teritorij, a izraelska vojska nije se još oglasila o ikakvoj akciji u enklavi.

Nakon eskalacije, koja je uslijedila nakon mjeseci relativnog mira u području Gaze, stanovnici Gaze, ali i Izraela, spremaju se na novi val nasilja.

Iz Gaze je nešto nakon 18 sati ispaljeno sedam raketa, od koji je jednu presreo raketni obrambeni sustav, priopćila je izraelska vojska.

Zasad nema izvještaja o žrtvama raketne paljbe u Izraelu, ali su lokalni mediji izvijestili da je oštećena kuća na jeruzalemskim brežuljcima u najozbiljnijem sukobu s Hamasom proteklih mjeseci.

Najmanje jedna raketa sletjela je u selo koje se nalazi u brdima, zapadno od Jeruzalema, i napravila štetu, ali nije bilo žrtava. Militanti su ispalili i protuoklopnu raketu na jedno izraelsko vozilo u pojasu Gaze, ranivši vozača.

Hamas je preuzeo odgovornost za napade, rekavši kako štite Jeruzalem nakon policijske racije na Platou džamija u istočnom Jeruzalemu. Islamski džihad, zasebna militantna skupina, tvrdi da oni stoje iza protutenkovskih raketnih napada, ali i niza drugih raketnih napada, što izraelska vojska zasad nije potvrdila.

Sirene su se aktivirale u regijama koje su najbliže pojasu Gaze, kao i u onima na području Jeruzalema.

Racija policija na Platou džamija

Ovi napadi posljednji su nizu u danu ispunjenom nasiljem koji je započeo kad je policija ušla na Plato džamija oko 8 ujutro i Palestince gađala plastičnim mecima, suzavcima i zvučnim bombama. Palestinci su na napad policije odgovorili kamenicama.

Palestinci su nagomilali kamenje, očekujući sukob s policijskom i krajnje-desničarskom židovskom skupinom.

Do poslijepodneva, više od 330 Palestinaca je ozlijeđeno, a najmanje 250 ih je hospitalizirano, objavio je palestinski Crveni križ.

Jednu osobu metak je pogodio u glavu i bila je u kritičnom stanju, a najmanje dvije osobe su u kritičnom stanju. Prema informacijama iz policije, u sukobima je ozlijeđen najmanje 21 policajac.

U Jeruzalemu su napetosti i prije toga bile velike. Palestinci od travnja svakodnevno demonstriraju protiv deložiranja Palestinaca iz njihovih domova u gradu, dok istovremeno traju česti sukobi zbog toga što je Palestincima ograničen pristup drevnoj jezgri grada. 

Već danima se predviđalo da će neredi eskalirati u ponedjeljak, za kada su krajnje desni Izraelci organizirali provokativni marš kroz muslimansku četvrt u starom gradu.

Foto:AFP / Predviđalo da će neredi eskalirati u ponedjeljak

Marš je godišnji događaj kojim se obilježava zauzimanje Istočnog Jeruzalema tijekom arapsko-izraelskog rata 1967. godine, godišnjica koja je u Izraelu poznata kao Dan Jeruzalema.

Izrael je nakon toga anektirao taj dio grada, što nije dobilo podršku međunarodne zajednice. Palestinci tvrde da je Istočni Jeruzalem glavni grad buduće države, a proslavu dana doživljavaju kao provokaciju.

Izraelska vlada do nedjelje navečer nije učinila mnogo kako bi umirila napetosti; tek tada su poduzeli nekoliko mjera kako bi pokušali suzbiti sukob.

Nekoliko minuta nakon početka marša, vlada ga je ograničila na manje prijepornu rutu, kako bi izbjegao izravan sukob.  Izraelska policija također je odlučila u ponedjeljak zabraniti Židovima ulazak u kompleks džamije Al-Aqsa, koji je Židovima poznat kao Brdo hrama, a muslimanima kao Plemenito utočište.

Ultimatum Hamasa izraelskoj vladi

U nedjelju je izraelski Vrhovni sud odgodio odluku o protjerivanju šest palestinskih obitelji iz njihovih domova u istočnom Jeruzalemu, a tom su presudom pokušali izbjeći još jedan potencijalno eksplozivan element sukoba. No, to nije uspjelo spriječiti eskalaciju nasilja.

Nakon višednevnih prijetnji Hamasa, islamske militantne skupine, da će odgovoriti na izraelske akcije u Jeruzalemu, poslali su ultimatum u kojem su pozvali Izrael da povuče svoje sigurnosne snage iz kompleksa džamije Al-Aqsa i drugog spornog područja Istočnog Jeruzalema te da pusti Palestince koji su uhićeni tijekom nedavnih nemira.

Kao krajnji rok odredili su im ponedjeljak u 18 sati, a ubrzo nakon toga počele su letjeti rakete.

Predviđajući sukob, izraelska vojska već je zatvorila područje i ceste u blizini granice s pojasom Gaze, palestinskog obalnog teritorija na kojem vlada Hamas.

Militanti u Gazi ispalili su rakete, nakon što su posljednjih nekoliko dana na izraelska poljoprivredna zemljišta slali zapaljive balone, ali rakete su pogodile samo otvorena područja. Izrael je uzvratio vatru, ribarima zabranio pristup teritoriju i zatvorio ključni prijelaz između Gaze i Izraela.

Videozapisi objavljeni na društvenim mrežama prikazuju scene kaosa ranije tijekom dana, a na njima se moglo vidjeti kako se neki vjernici štite od eksplozija dok su drugi bacali kamenje. Na snimkama se vidi i policajce koji udaraju muškarca koji se nalazio na platou džamijskog kompleksa. Policija se rano poslijepodne povukla.

U neredima je lakše ozlijeđena i 7-mjesečna djevojčica kojoj je pružena pomoć nakon što kamenom pogođena u glavu.

U nedjelju je izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio kako će Izrael „nastaviti osiguravati slobodu molitve i neće dopustiti nasilne nemire“.

Foto:AFP / U Jeruzalemu su napetosti i prije toga bile velike.

„Održat ćemo zakon i red, čvrsto i odgovorno“, kazao je izraelski čelnik koji ovaj mjesec nije uspio formirati vladu i nakon četvrtih parlamentarnih izbora u dvije godine. Prošli je tjedan izraelski predsjednik Reuven Rivlin mandat za formiranje vlade stoga dao Yairu Lapidu, Netanyahuovom centrističkom suparniku.

Netanyahu je u ponedjeljak branio izraelsko naseljavanje istočnog Jeruzalema, kazavši kako je „Jeruzalem prijestolnica Izraela“. „Kao što svaka država gradi svoju prijestolnicu, to imamo pravo i mi. To smo radili i to ćemo i činiti“.

Istočni Jeruzalem jedan je od teritorija koje Palestinci žele za svoju buduću državu. Pregovori o nastanku palestinske države, koji su se održavali pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Država, prekinuti su još 2014. jer Izrael smatra da je čitav Jeruzalem izraelski glavni grad, status koji velika većina međunarodne zajednice ne priznaje.

Tenzije proteklih tjedana nastale su i zbog prijetnji palestinskim obiteljima u četvrti Šeik Džarah u istočnom Jeruzalemu, kako bi se iselile i oslobodile prostor za židovske stanovnike.

O tom pitanju je u ponedjeljak trebalo biti održano saslušanje na Vrhovnom sudu, no otkazano je „u svjetlu aktualnog konteksta“, piše jutarnji list.

Izraelski ured za sigurnost odobrio masovne zračne napade na Gazu

Ured sigurnosti Izraela odobrio je masovna zračna bombardiranja Gaze, prenosi Anadolu Agency (AA).

List “Yedioth Ahronoth“ javlja da je izraelski ministar obrane Benny Gantz proglasio izvanredno stanje u zoni od 80 kilometara oko blokirane palestinske enklave Gaze.

To daje ovlasti izraelskim snagama sigurnosti za zabrane sve vrste okupljanja i evakuira mještane iz tog pojasa.

Izraelski javni emiter KAN javlja kako je izraelska vojska večeras uputila prijetnju palestinskom pokretu Hamasu da će oštro odgovoriti na raketne napade iz Gaze i da ti odgovori neće trajati minutama, već danima.

Izraelska vojska je naredila da zatvaranje škola u pojasu oko Gaze.

Izraelski bombarderi večeras su izveli prve zračne udare na Gazu.

Palestinske grupe otpora su ispalile najmanje 40 raketnih projektila ka Jerusalemu, Ashkelonu, Sderotu i izraelskim naseljima oko Gaze.

Palestinski Crveni polumjesec priopćio je ranije da je u intervencijama izraelskih snaga sigurnosti u kompleksu Al-Akse danas ranjeno najmanje 305 osoba.

Palestinci u Al-Qudsu već nekoliko dana protestiraju zbog izraelskih racija i sudskih odluka o protjerivanju palestinskih porodica iz kvarta Sheikh Jarraha. Situacija je eskalirala nakon što su izraelske snage u petak intervencijom pokušale rastjerati vjernike iz kompleksa Al-Akse.

I jutros su izraelske snage intervenirale protiv Palestinaca koji su se okupili nakon klanjanja sabah-namaza kako bi spriječili ulazak ekstremnih židovskih grupa u kompleks Al-Akse.

Ekstremne židovske grupe jučer i danas obilježavaju "Dan Al-Qudsa" u znak sjećanja na dan kada je Izrael na koncu Šestodnevnog rata 1967. godine okupirao Al-Quds. Tim povodom su pozvali radikalne Židove da uđu u kompleks Al-Akse.

Direktor Vakufa Mesdžidu-l Akse Sheikh Omar al-Kiswani pozvao je islamski svijet da pomogne. On je preko razglasa na Harem-i Šerifu istakao kako se Al-Aksa nalazi pod velikim napadom i najavio nastavak palestinskog otpora.

Kopirati
Drag cursor here to close