Sukobi

Hamas i Izrael dogovorili primirje za Pojas Gaze

Izraelski avioni pogodili su više od 150 ciljeva u Gazi u noći sa srijede na četvrtak i tokom jučerašnjeg dana, ubivši trudnicu i jednog pripadnika Hamasa.
Vijesti / Svijet | 10. 08. 2018. u 10:27 Fena
Kopirati

Vojno krilo Hamasa dogovorilo je u četvrtak primirje s Izraelom radi zaustavljanja eskalacije sukoba u Pojasu Gaze, a prekid vatre počet će od ponoći, rekao je izvor Hamasa  za Xinhuu. 

Izraelski dužnosnici za sada o tome nisu ništa rekli. 

Izraelski avioni pogodili su više od 150 ciljeva u Gazi u noći sa srijede na četvrtak i tokom jučerašnjeg dana,  ubivši trudnicu i jednog pripadnika Hamasa. S palestinske strane Hamas je  ispalio prema južnom Izraelu više od 100 raketa, ozlijedivši preko 20 Izraelaca. 

Sporazumu o primirju su posredovali Egipat i posebni koordinator UN-a za mirovni proces na Bliskom istoku Nickolay Mladenov. 

"Egipat i koordinator  UN-a su posredovali, a uslov je da izraelska strana treba da poštuje sporazum", izjavio je izvor Hamasa pod uslovom anonimnosti. 

"Palestinski otpor ima pravo reagirati na bilo koju izraelsku povredu primirja", dodao je isti izvor. 

U međuvremenu, izvor iz koalicija oružanih palestinskih grupa u Gazi, izjavio je kako je sporazum stupio na snagu u ponoć, prenosi Xinhua. 

Kopirati
Prikaži komentare
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.