Zbog carina

Hale upozorio Prištinu da će platiti cijenu za neuspjeh dijaloga

"Ako Kosovo i dalje bude odgovorno za neuspjeh dijaloga, platit će cijenu“, rekao je Hale, naglašavajući da je to bila glavna poruka Amerikanaca na današnjem sastanku.
Vijesti / Svijet | 09. 03. 2019. u 16:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki podtajnik za politička pitanja David Hale zatražio je od kosovskog rukovodstva suspenziju carina na robu iz Srbije i BiH, i poručio da će Priština "platiti cijenu" ako i dalje bude odgovorna za neuspjeh dijaloga.

"Ako Kosovo i dalje bude odgovorno za neuspjeh dijaloga, platit će cijenu“, rekao je Hale, naglašavajući da je to bila glavna poruka Amerikanaca na današnjem sastanku.

Hale je odbacio sve spekulacije da se odnosi Kosova i SAD pogoršavaju, prenio "RTK live", pozivajući se na svoje izvore, prenose Nezavisne.

Nakon sastanaka s kosovskim liderima, predsjednikom, premijerom i predsjednikom skupštine, Hale je dao intervju za tri kosovska medija, gdje se fokusirao na dijalog između Beograda i Prištine, za koji kaže da bi trebalo da se završi "uzajamnim priznanjem dviju država".

Hale je u intervjuu rekao da to ovisi od strana u dijalogu, a da će ih SAD podržati u tom procesu.

On je tijekom intervjua bio vrlo pažljiv u izboru riječi, ne optužujući nijednog kosovskog lidera za ometanje dijaloga, a čak je bio oprezan i kada je u pitanju carine, prenosi RTK2.

Hale nije komentirao spekulacije od prošlog tjedna da će vojska SAD napustiti Kosovo ako prištinska vlada ometa dijalog, ali je izjavio da će posvećenost SAD Kosovu ostati nepromijenjena.

RTK2, također, prenosi da će u ponedjeljak u Prištinu doći dva savjetnika njemačke kancelarke Angele Merkel koji će, kako se očekuje, pojačati pritisak na prištinsku vladu da suspendira carine i nastavi dijalog.

Kopirati
Drag cursor here to close