Nema razloga za odgodu

Haaški sud: Presuda Mladiću bit će izrečena 22. studenog

Obrana nije uspjela potkrijepiti tvrdnje da Mladić nije zdravstveno sposoban za suđenje.
Vijesti / Svijet | 02. 11. 2017. u 15:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ratko Mladić - zdravstveno, stabilan.

Tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u odgovoru na zahtjev obrane bivšeg zapovjednika Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića, optuženog za genocid i ratne zločine, za odgodu izricanja presude zakazane za 22. studeni, ustvrdilo je da je posljednji medicinski izvještaj pokazao kako je Mladićevo zdravstveno stanje stabilno.

Mladićevi odvjetnici Branko Lukić i Dragan Ivetić su zatražili od Haškog tribunala da presuda bivšem zapovjedniku Glavnog stožera VRS-a bude odgođena radi liječničkog pregleda koji bi obavio tim liječnika iz Srbije i da se postupak obustavi kako bi se utvrdilo da li je Mladić uopće zdravstveno sposoban za izricanje presude.

Po tvrdnjama obrane, Mladićevo zdravstveno stanje stalno se pogoršava, a usljed rizika od novog moždanog udara ili infarkta, neophodno je bolničko liječenje.

Tužitelj Peter McCloskey je u odgovoru na zahtjev odvjetnika podsjetio da je posljednji medicinski izvještaj o zdravstvenom stanju Ratka Mladića, objavljen 22. rujna, potvrdio da je njegovo zdravstveno stanje stabilno. On navodi kako obrana nije uspjela potkrijepiti tvrdnje da Mladić nije zdravstveno sposoban za suđenje. 

"Obrana nije ni na koji način opravdala zahtjev i svoje tvrdnje. Tijekom čitavog procesa suđenja nezavisni tim medicinskih stručnjaka je opsežno pratio zdravstveno stanje optuženika. Njihov izvještaj je pokazao da je optuženi sposoban za učešće na suđenju i izricanje presude", navodi se u odgovoru haškog tužitelja.

Pretresno vijeće Haškog tribunala također je potvrdilo da optuženi "nema nikakvih akutnih medicinskih problema” koji dosad nisu tretirani.

Kopirati
Drag cursor here to close