Glavni tajnik UN-a

Guterres: Pandemija produbila spolnu neravnopravnost

Guterres je upozorio mlade žene iz organizacija civilnog društva na virtualnom sastanku u gradskoj vijećnici da "bez odlučnog odgovora, riskiramo da izgubimo generaciju ili nove pomake".
Vijesti / Svijet | 01. 09. 2020. u 19:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pandemija COVID-19 produbila je nejednakost između muškaraca i žena i poništila je "desetljeća limitiranog i krhkog napretka na ravnopravnosti spolova", upozorio je glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres.

Guterres je upozorio mlade žene iz organizacija civilnog društva na virtualnom sastanku u gradskoj vijećnici da "bez odlučnog odgovora, riskiramo da izgubimo generaciju ili nove pomake".

Od izbijanja pandemije, kazao je, "žene su bile na prvoj liniji borbe protiv nje, kao zdravstvene radnice, nastavnice, suštinsko osoblje i kao starateljice u svojim obiteljima i zajednicama". Ipak, samo 30 posto njih je u ulozi donositelja odluka, dodao je.

Guterres je izjavio da je pandemija utjecala na fizičko i mentalno zdravlje, obrazovanje i učešće u radnoj snazi.

''Danas su milijuni tinejdžerki van škole, i postoje alarmantni izvještaji o trudnoćama među tinejdžerkama u nekim zemljama. Znamo po epidemiji ebole u zapadnoj Africi da, kada tinejdžerka jednom napusti školu, moguće je da se nikada ne vrati u nju'', izjavio je čelnik svjetske organizacije.

Također je ukazao na "uznemirujuće izvještaje širom svijeta o nebeski visokim nivoima nasilja na spolnoj osnovi, jer su brojne žene praktično vezane za svoje zlostavljače, dok se resursi i službe podrške preusmjeravaju".

''Ukratko, pandemija izlaže i povećava značajne prepreke s kojima se žene suočavaju u ostvarenju svojih prava i ispunjenju svojih potencijala. Mogle bi potrajati godine, pa čak i generacije, da se povrati izgubljeni napredak'', izjavio je Guterres, prenosi Associated Press.

Kopirati
Drag cursor here to close