Venezuela

Guaido ostao bez imuniteta, izaziva vlasti da ga uhite

"Guaidov sudski progon je službeno odobren", rekao je Cabello nakon glasovanja skupštine, koja je inače produžena ruka predsjednika Madura.
Vijesti / Svijet | 03. 04. 2019. u 09:14 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samoproglašeni venezuelski predsjednik Juan Guaido u utorak je izazvao vlasti da ga uhite nakon što mu je venezuelska Ustavna skupština odana predsjedniku Nicolasu Maduru ukinula parlamentarni imunitet.

"Ako se režim usudi oteti me i provesti državni udar, mi ćemo odgovoriti silovito", rekao je Guaido na Twitteru nakon što je predsjednik Ustavne skupštine, Diosdado Cabello najavio odluku o ukidanju imuniteta.

"Već smo razgovarali sa svjetskim vođama. Uzurpatori ne žele testirati odlučnost međunarodne zajednice", dodao je Guaido.

"Guaidov sudski progon je službeno odobren", rekao je Cabello nakon glasovanja skupštine, koja je inače produžena ruka predsjednika Madura.

Guaido, čelnik Nacionalne skupštine, u borbi je za vlast za Madurom od siječnja, kada se proglasio privremenim predsjednikom i pridobio na svoju stranu na desetke zemalja svijeta, uključujući i Sjedinjene Države.

Ustavnu skupštinu osnovao je Maduro 2017. godine u pokušaju da uzurpira i oduzme vlast Nacionalnoj skupštini.

Venezuelska Ustavna skupština, moćno zakonodavno tijelo koje nadzire vladajuća Socijalistička stranka, u utorak je ukinula parlamentarni imunitet oporbenom čelniku Juanu Guaidou omogućavajući time da mu se sudi, što izgleda kao korak prema njegovu uhićenju.

Nakon što je Guaidou Vrhovni sud zabranio putovanja, on je krenuo na turu po Latinskoj Americi u veljači kako bi pokušao osigurati podršku za svoje vodstvo.

Unatoč prijetnjama da će biti uhićen rano u ožujku kada se vraćao, nije bio uhićen pri povratku u Caracas.

Maduro, koji je bio izabran na spornim izborima prošle godine, predsjeda zemljom u ekonomskom kolapsu i koja se bori za humanitarnom krizom. Venezuela je također pretrpjela mnogobrojne nestanke električne energije posljednjih tjedana, a koji su neke dijelove zemlje ostavili bez vode, hrane i lijekova.

Kopirati
Drag cursor here to close