Nagovijestio Maduro

Guaido će morati pred lice pravde

Vijesti / Svijet | 26. 02. 2019. u 19:51 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Venecuelski opozicijski čelnik Juan Guaido mogao bi biti uhićen kad i ako se vrati u svoju zemlju iz posjete Kolumbiji, nagovijestio je predsjednik Nicolas Maduro. 

''On ne može samo doći i otići. On će morati izaći pred lice pravde, a sud mu je zabranio da napusti zemlju. Ja ću poštovati zakone'', kazao je Maduro u intervjuu za ABC News. 

Venecuelanski Vrhovni sud zabranio je Guaidou da putuje u inostranstvo u siječnju. 

Zabrana je na snazi dok je on pod istragom zbog, po riječima državnog odvjetnika Tareka Williama Saaba, "ozbiljnih kaznenih djela povrede ustavnog poretka". 

Unatoč tome, Guaido je otputovao u kolumbijski pogranični grad Cucutu tijekom vikenda kako bi nadgledao dostavu humanitarne pomoći Venecueli, što su spriječili venecuelanski vojnici ispaljivanjem gumenih metaka i bacanjem suzavca. 

Maduro tvrdi da je humanitarna pomoć sa Zapada samo paravan Sjedinjenih Američkih Država da vojno interveniraju u njegovoj zemlji i njega svrgnu s vlasti. 

Guaido je nakon Cucute otputovao u kolumbijsku prijestolnicu Bogotu na sastanak Limske skupine, čije su ga zemlje članice priznale za privremenog predsjednika Venecuele. 

Kolumbijskim medijima je kazao da će se uskoro vratiti u Venecuelu, ali je Maduro upozorio da će tada morati odgovarati pred sudom, prenosi Al Jazeera Balkans.  

''Nicolas Maduro nije u poziciji uhititi ikoga u ovoj zemlji. Sudovi imaju svoje postupke i oni daju naloge izvršnome tijelu. Nitko ne može biti iznad zakona'', kazao je Maduro, prenosi dpa.


 

 

Kopirati
Drag cursor here to close