Optužbe

Gruzijska predsjednica optužila rusku "petu kolonu" za nemire u državi

Zurabišvili je objavila sinoć objavila saopćenje za javnost nakon nasilnih prizora u gruzijskoj prijestonici Tbilisiju kada je policija ispaljivala suzavac i gumene metke kako bi spriječila masu da nasilno uđe u zgradu parlamenta.
Vijesti / Svijet | 21. 06. 2019. u 10:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gruzijska predsjednica Salome Zurabišvili nazvala je  Rusiju "neprijateljem i okupatorom" čiji "petokolonaš" stoji iza nasilnih nemira koji su riskirali izazivanje podijela u toj bivšoj sovjetskoj državi. 

Zurabišvili je objavila sinoć objavila saopćenje za javnost nakon nasilnih prizora u gruzijskoj prijestonici Tbilisiju kada je policija ispaljivala suzavac i gumene metke kako bi spriječila masu da nasilno uđe u zgradu parlamenta. 

U sukobima, za koje je Moskva okrivila radikalne gruzijske političke snage i za koje tvrdi da šire antirusko raspoloženje, povrijeđeno na desetine ljudi. 

Masa je izrazila nezadovoljstvo zbog posjete Sergeja Gavrilova, člana donjeg doma ruskog parlamenta. Gavrilov je učesnik Međuparlamentarne skupštine o pravoslavlju (IAO), tijela koje je oformio Grčki parlament 1993. kako bi jačao veze među poslanicima u parlamentima pravoslavnih zemalja.  

Gavrilov, predsjednik Generalne skupštine IAO, obrtio se jučer delegatima na svom maternjem ruskom jeziku iz "stolice predsjedavajućeg gruzijskog parlamenta". To je razbjesnilo neke političare i Gruzijce koji žele da zadrže Rusiju na sigurnoj distanci.  

- Rusija je naš neprijatelj i okupator. Peta kolona izgleda mnogo opasnija od otvorene ageresije - objavila je Zurabišvili na svojoj Facebook stranici. 

- Samo Rusija ima koristi od podijela u našoj zemlji i društvu i od unutrašnjih sukoba, i to je najmoćnije oružje danas - izjavila je. 

Ruski uticaj u Gruziji ostaje politički osjetljivo pitanje. Ta mala zemlja i američka saveznica vodila je i izgubila kratki rat protiv Rusije 2008. godine. 

Dvije zemlje otada nemaju diplomatske veze, a Rusija je priznala nezavisnost dvije otcijepljene gruzijske regije, Južne Osetije i Abhazije, u kojima su trenutno smješteni ruski vojnici.  

Zurabišvili,koja je bila u posjeti Bjelorusiji, planira da skrati zvaničnu posjetu toj državi zbog dešavanja u njenoj zemlji, saopćila je njena glasnogovornica za Reuters. 

Demonstranti tvrde kako planiraju ponovu izaći večeras na ulice.

Kopirati
Drag cursor here to close