Bivši premijer se skriva

Gruevski se nije pojavio u zatvoru, sud ga traži

U kaznenom sudu kažu kako će i danas pokušati da Gruevskom uruče rješenje o upućivanju na zatvorsku kaznu
Vijesti / Svijet | 12. 11. 2018. u 14:11 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istražni zatvor "Skoplje" u ponedjeljak je obavijestio skopski kazneni sud da se zastupnik i bivši premijer Makedonije Nikola Gruevski nije doborovoljno javio za izdržavanje kazne u zakonom predviđenom roku.

U kaznenom sudu "Skoplje 1" lokalnim medijima su rekli da će, poslije nekoliko neuspješnih pokušaja od petka, danas ponovo pokušati da Gruevskom uruče rješenje o upućivanju na zatvorsku kaznu od dvije godine po pravosnažnoj presudi u slučaju "Tenk".

"Do kraja radnog dana sud će izvjestiti o posljednjem pokušaju da se Gruevskom uruči rješenje i o daljim postupcima ukoliko se u tome ne uspije", prenosi Beta.

Podsjeća se da sudski dostavljač u petak uvečer u tri pokušaja nije pronašao bivšeg premijera na adresi iz osobne karte.

Obavještenje zatvora da se Gruevski u predviđenom roku nije doborovoljno javio na izdržavanje kazne, uvjet je na osnovu kojeg sud može da traži raspisivanje potjernice.

Kazneno vijeće Osnovnog suda "Skoplje 1" u petak kasno popodne odbacilo je žalbu Gruevskog i potvdilo rješenje kojim se bivšem premijeru odbija odlaganje odsluženja zatvorske kazne i upućuje u zatvor.

Prema uputnom aktu, Gruevski je trebalo da se u zatvor u skopskom naselju Šuto Orizari javi najkasnije do 8. studenoga, ali je taj rok probijen do završetka žalbenog roka i odluke Kaznenog vijeća.

Gruevski je pravosnažno osuđen na dvije godine zatvora zbog nezakonite kupovine blindiranog "mercedesa S 600 gard" 2012. godine kada je bio premijer.

U tom sudskom postupku prvostupanjski je na šest godina zatvora osuđena tadašnja ministrica unutarnjih poslova i bliska suradnica Gruevskog, Gordana Jankulovska, dok je njezin pomoćnik Đoko Popovski pravosnažno osuđen na četiri i pol godine.

Za kupovinu luksuznog automobila plaćenog skoro 600.000 euera saznalo se 2015. godine, kada je opozicija objavila prisluškivani razgovor u kojem je Gruevski od tadašnje ministrice Jankulovske tražio da njezino Ministarstvo unutarnjih poslоva kupi "mercedes" koji bi on koristio, a da javnost to ne sazna.

Kopirati
Drag cursor here to close