Dan Bošnjaka

Grlić Radman: Bošnjačka manjina dragocjena je vrijednost Hrvatskoj

"Nikome kao Republici Hrvatskoj nije toliko u interesu da Bosna i Hercegovina bude stabilna i funkcionalna država", rekao je.
Vijesti / Svijet | 29. 09. 2021. u 09:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bošnjačka manjina "dragocjena je vrijednost" Hrvatskoj, rekao je u utorak u Zagrebu ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman na obilježavanju 28. Dana Bošnjaka i poželio toj zajednici da uspješno čuva svoj identitet. 

U multietničkoj naciji dobro je ako se svi osjećaju ugodno i uvažavaju jedni druge, rekao je ministar. Bošnjačka manjina dobro je integrirana, ona je "dragocjena vrijednost Hrvatskoj", kazao je.

Nadovezavši se na izjave prethodnih govornika da "lojalnost" nije izraz koji oslikava emotivan odnos Bošnjaka jer "oni Hrvatsku vole", podsjetio je na njihov doprinos Domovinskom ratu.

Nekih 25.000 Bošnjaka sudjelovalo je u Domovinskom ratu, a život za Hrvatsku položilo njih 1187.  Grlić Radman u govoru se osvrnuo i na Bosnu i Hercegovinu čiju cjelovitost Zagreb snažno podržava.

"Nikome kao Republici Hrvatskoj nije toliko u interesu da Bosna i Hercegovina bude stabilna i funkcionalna država", rekao je.

"BiH se prirodno i geografski naslanja na Hrvatsku koja je ostvarila svoje ciljeve integracije u NATO i Europsku uniju. Takav put želimo i Bosni i Hercegovini", rekao je.

Dotaknuo se i nezadovoljstva zbog narušavanja jednakopravnosti i konstitutivnosti bosanskih Hrvata.

"Puzajuće reforme od 2000. godine nadalje i izmjene izbornog zakona uglavnom intervencijama Visokog predstavnika omogućile su brojnijim Bošnjacima da preglasavaju Hrvate koji u tročlanom predsjedništvu nemaju legitimnog predstavnika. Treba težiti izmjenama izbornog zakona koje će omogućiti jednakopravnost i konstitutivnost i ukloniti sve oblike diskriminacija", rekao je. 

Izrazio je nadu da će lideri u BiH pronaći rješenje, a novi visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt ponajprije razgovarati, slušati, a ne nametati rješenja. 

Bošnjacima u Hrvatskoj Grlić Radman je poželio da budu uspješni u očuvanju njihova kulturnog bošnjačkog identiteta. 

Dan Bošnjaka obilježava se u spomen na Prvi Bošnjački sabor održan 27. i 28. rujna na kojem su muslimani promijenili ime u Bošnjaci i promican je naziv bosanski jezik. 

Upravo bosanskom jeziku bila je posvećena popratna izjava upriličena u Novinarskom domu na obilježavanju 28. godišnjice tog događaja, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close