Uoči Davosa

Greta poručila: 'Tek ćete vidjeti'

Prosvjednici su držali transparente s natpisima "Probudi se i nanjuši šumske požare" i "Kasno je, ali nije prekasno".
Vijesti / Svijet | 17. 01. 2020. u 18:51 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Švedska klimatska aktivistica Greta Thunberg u petak je s desetak tisuća prosvjednika promarširala švicarskim gradom Lausanneom prije polaska u Davos sljedeći tjedan gdje će političke i poslovne lidere pozvati na veću borbu protiv klimatskih promjena.

Thunberg, 17-godišnja djevojka koja je pokrenula globalni klimatski pokret Petak za budućnost, osudila je vlade što nisu poduzele više za smanjenje emisije plinova prije nego što bude prekasno.

"U novoj godini smo, ušli smo u novo desetljeće i zasad nismo vidjeli nikakvih naznaka o stvarnoj klimatskoj akciji i potrebi za promjenom", poručila je Greta.

"Svim svjetskim čelnicima i onima na vlasti želim poručiti 'Tek ćete vidjeti!'". Tu poruku ćemo vam poslati na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu sljedeći tjedan", dodala je klimatska aktivistica.

Prosvjednici su držali transparente s natpisima "Probudi se i nanjuši šumske požare" i "Kasno je, ali nije prekasno".

Thunberg odlazi na Svjetski ekonomski forum drugu godinu zaredom i sudjelovat će na dva panela.

Klimatske promjene i uništavanje okoliša najveći su rizici koje su u donosioci odluka naveli u istraživanju prije okupljanja u Davosu.

Ovogodišnji skup odvija se u vrijeme najgorih požara u Australiji. Dok je tamošnja vlada izbjegavala priznati vezu požara s klimatskim promjenama, požari su dodatno zabrinuli javnost zbog globalnog zatopljenja.

Prošla godina bila je druga najtoplija godina na Zemlji otkad postoje mjerenja, a svijet bi se trebao pripremiti za najekstremnije vremenske neprilike poput šumskih požara koji su opustošili veći dio Australije, objavila je u srijedu Svjetska meteorološka organizacija.

"Mi smo savez koji se idućega tjedna organizira u 20 zemalja kako bi poručili: Vrijeme je isteklo za forum u Davosu. Vrijeme je isteklo", rekao je kenijski aktivist Njoki Njoroge Njehu okupljenima u Švicarskoj.

"Vrijeme je za ukidanje milijardera jer ih si mi ne možemo priuštiti, planet si ne može priuštiti milijardere", dodao je.

Kopirati
Drag cursor here to close