Krenulo je

Grčka uvela policijski sat

Kretanje će biti zabranjeno od 00.30 poslije ponoći do 5 ujutro na lokacijama za koje se smatra da su visoko rizične i na kojima je neophodan pojačani nadzor
Vijesti / Svijet | 23. 10. 2020. u 07:50 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grčka će uvesti noćni policijski sat u područjima koja su najviše pogođena COVID-19, izjavio je u četvrtak premijer Kyriakos Mitsotakis, najavljujući ograničenja kretanja u nekoliko područja zemlje, uključujući i Atenu.

Ranije su vlasti prijavile 882 nova slučaja koronavirusa, što je novi maksimum, nakon što je u srijedu prijavljeno 865 slučajeva zaraze, prenio je Reuters.

Mitsotakis je rekao da će kretanje biti zabranjeno od 00.30 poslije ponoći do 5 ujutro na lokacijama za koje se smatra da su visoko rizične i na kojima je neophodan pojačani nadzor, na osnovu procjene rizika od četiri razine od strane vlasti.

Mjera će biti na snazi od subote.

Dvije regije na sjeveru Grčke, Kozani i Kastoria, izložene su najvećem riziku, a regionalna zatvaranja su već najavljene, nakon čega slijede druge pokrajine pojačanog nadzora u sjevernoj Grčkoj i regija Atika, u kojoj je Atena.

Grčka je zabilježila znatno niži broj COVID-19 od ostalih zemalja u Europi, iako su slučajevi počeli rasti početkom listopada.

Također je država počela provoditi više testiranja stanovnika na koronavirus.

Kopirati
Drag cursor here to close