Desetljetni spor

Grčka i Makedonija se približile dogovoru glede imena

Grčka i Makedonija nastoje postići sporazum prije summita EU-a krajem lipnja koji bi mogao otvoriti put Makedoniji za možebitno članstvo.
Vijesti / Svijet | 28. 05. 2018. u 18:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministri vanjskih poslova Grčke i Makedonije pripremaju nacrt dokumenata koji bi mogli otvoriti put rješenju desetljećima starog spora oko ima bivše jugoslavenske republike Makedonije.

Grčki ministar vanjskih poslova Nikos Kotzias je rekao da su on i njegov makedonski kolega Nikola Dimitrov zaključili razgovore o tom pitanju i da će ih sada preuzeti dva premijera nakon što se riješe neka pravna pitanja.

"Nacrti dokumenata pripremljenih na ministarskoj razini bit će predani dvojici premijera koji će to raspraviti među osobom i postići konačan dogovor", rekao je Kotzias nakon sastanka ministara vanjskih poslova članica EU-a u Bruxellesu. On nije naveo pojedinosti o tome što je dogovoreno u njegovim razgovorima s Dimitrovim, javlja Hina.

Grčka i Makedonija nastoje postići sporazum prije summita EU-a krajem lipnja koji bi mogao otvoriti put Makedoniji za možebitno članstvo.

Grčka se dugo vremena protivila da Makedonija dobije pravo koristiti to ime tvrdeći da bi to značilo i posezanje za teritorijem sjeverne grčke regije istog imena. Spor je blokirao nastojanja Makedonije da se pridruži NATO-u i Europskoj uniji.

Grčki premijer Alexis Tsipras je nakon susreta s makedonskim kolegom Zoranom Zaevom ranije ovoga mjeseca rekao da su dvije zemlje uvelike približile stajališta te da bi se, ako će napredak biti dovoljan, mogli ponovno sastati idućeg mjeseca.

Kopirati
Drag cursor here to close