O migracijama

Grabar-Kitarović: Bolje je da u Marakeš ide netko iz MVEP-a

Novinarima u Parizu naglasila je da otkazivanje odlaska nije "ni prvi ni posljednji put da se neću odazvati na neki poziv iz bilo kojeg razloga", prenosi Hina.
Vijesti / Svijet | 10. 11. 2018. u 16:13 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u subotu u Parizu kako bi u Marakeš na potvrđivanje Globalnog kompakta o zakonitim migracijama trebao ići netko iz MVEP-a, naglasivši da ovo nije prvi puta da se neće odazvati na neki poziv i da je već otkazivala događaje iz različitih razloga. 

 "Ja sam jednostavno procijenila da u okolnostima koje su se u međuvremenu pojavile i zbog same tematike konferencije, da je bolje da sudjeluje netko od resora koji se izravno bave time, eventualno unutarnji poslovi ili Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, koje je bilo nositelj cijelog postupka pregovaranja te konvencije, ali, kako je rekao premijer (Andrej) Plenković, vlada će to razmotriti i donijeti odgovarajuću odluku", rekla je hrvatska predsjednica novinarima u Parizu gdje je u subotu doputovala na obilježavanje stote obljetnice kraja Prvog svjetskog rata. 

Ovoga tjedna javnost je svjedočila razmiricama između predsjednice i vlade, poglavito MVEP-a, oko pitanja zbog čega je ona otkazala odlazak u Marakeš gdje će biti potvrđen Globalni kompakt o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama, nazvan Marakeška deklaracija. Hrvatska predsjednica je glavnom tajniku UN-a u kolovozu potvrdila dolazak na taj skup. 

Novinarima u Parizu naglasila je da otkazivanje odlaska nije "ni prvi ni posljednji put da se neću odazvati na neki poziv iz bilo kojeg razloga", prenosi Hina. 

Komentirajući nedjeljnu središnju proslavu kraja Prvog svjetskog rata na kojoj će uz domaćina francuskog predsjednika Emmanuela Macrona biti brojni šefovi država i vlada, predsjednici SAD-a i Rusije, Donald Trump i Vladimir Putin, kao i njemačka kancelarka Angela Merkel i turski predsjednik Tayyip Erdogan, kazala je da su u "Prvom svjetskom ratu sudjelovali nažalost i Hrvati koji su morali braniti Monarhiju, za koju nisu disali. Poginulo je puno ljudi te je završetak rata za nas događaj koji treba proslaviti". 

"Ali gospodarske i političke prilike u Hrvatskoj nisu se nažalost puno poboljšale s krajem Prvog svjetskog rata. Uslijedio je i Drugi, očito nisu riješena ni pitanja na međunarodnoj razini", dodala je hrvatska predsjednica.

Kopirati
Drag cursor here to close