Gospodari sjevera
SAD namjerava poslati vojni brod u vode ispred Arktika kako bi demonstrirala svoje ambicije za krajnjim sjeverom, rekao je tajnik američke mornarice.

Gospodari sjevera

Vijesti / Svijet | 15. 01. 2019. u 10:48 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Amerika namjerava poslati vojni brod u vode ispred Arktika kako bi demonstrirala svoje ambicije za krajnjim sjeverom, rekao je tajnik američke mornarice.

SAD-u je već odavno Arktik zanimljiv kao potencijalno nova arenu za geopolitičko odmjeravanje snaga s Rusima. Kako se drastično mijenja klima planete otapajući ledena prostranstva i pretvarajući ih u plovne putove, Washington jasno namjerava dobiti svoj dio ekonomske aktivnosti u regiji koja bi jednog dana mogla postati glavna prometna ruta.

RT.com piše kako je američka mornarica imala slične misije u Južnom kineskom moru gdje se pokušala suprotstaviti teritorijalnim pretenzijama Kine. Do sada je to dovelo samo do napetosti između SAD-a i Kine, ali Washington je očito spreman koristiti isti pristup u drugoj regiji.

Vojne igre na ledu

Otvoreni izazov prema suparnicima

Ovdje se radi o otvorenom izazovu prema suparnicima, budući da SAD vidi Rusiju i Kinu kao svoje glavne konkurente u regiji. Američki planovi nisu ograničeni samo na operaciju slobodne plovidbu, već uključuju i raspoređivanje vojnika u napuštenu bazu Adak.

Smještena na kraju aleutskih otoka nedaleko od ruske granice, ova baza je korištena između 1942. i 1997. godine. Prema riječima Richarda Spencera tajnika američke mornarice, SAD planiraju poslati druge brodove i izviđački zrakoplov P-8 Poseidon, u ovu bazu.

Ipak, mornarička misija o kojoj priča tajnik, još uvijek je u ranoj fazi planiranja. Još uopće nije odlučeno koji će brod koristiti za plovidbu ni koje će luke koristiti. Stara Adak baza neće tako brzo biti aktivirana.

''Napuštenu mornaričku postaju preuzela je privatna Aleutska korporacija 2003. godine, koja je osnovana kako bi riješila zahtjeve stanovnika Aljaske prema saveznoj vladi. Mornarica trenutno razgovara s tvrtkom o sudbini baze'', tvrdi Spencer. Međutim, korporacija Aleut nije dala nikakav komentar oko ovoga.

Američki cilj oko suprotstavljanja ruskom utjecaju u arktičkoj regiji mogao bi se teško realizirati, piše RT.com. Rusija ima ogromnu flotu ledolomaca, koja se sastoji od pet nuklearnih i oko 30 dizelskih ledolomaca. Očekuje se kako će tri nova ledolomca na nuklearni pogon, koji će postati "najveći i najmoćniji" na svijetu, proširiti rusku flotu u nadolazećim godinama.

Pripadnik Obalne straže SAD-a vježba u ledenim vodama Arktika

Ruska flota ledolomaca

Osim toga, Rusija također gradi nove, višenamjenske patrolne brodove za Arktik. Očekuje se da će prvi od njih biti predan ruskoj mornarici 2020. godine. Kina, još jedan američki suparnik koji je nedavno postavio svoje ciljeve za Arktik, već je izgradio svoj prvi ledolomac domaće proizvodnje.

S druge strane, Washington ima samo jedan teški ledolomac koji nije dorastao bilo kakvih ozbiljnijim zadacima u arktičkim vodama, piše RT.com. Iako je bivši predsjednik Barack Obama obećao kao će stići Rusiju u broju ledolomaca, situacija se od 2015. godine nije značajnije promijenila.

Rusija s druge strane, na Arktiku ima brojne vojne instalacije koje uključuju radarske ispostave i autonomne, stalne vojne baze. Od posebnog interesa je Arctic Shamrock, ruska najsjevernija vojna baza koja se nalazi na 80-toj paraleli. U bazi 150 ljudi može živjeti i raditi 18 mjeseci bez ikakve vanjske podrške.

Slična baza, Severny Klever, nalazi se nešto južnije, na 75. paraleli na sjeveru otoka Kotelny, u arhipelagu New Siberian Islands.

Perma riječima Vladimira Brutera, stručnjaka Međunarodnog instituta za humanitarne i političke studije, Arktik je za sada nedostižan Amerikancima, ali će oni nastojeći pomrsiti račune svojim suparnicima.

Konvoj ruskih brodova predvođenih ledolomcem na nuklearni pogon

Sjeverna morska ruta

''SAD su očito zabrinute kao bi Rusija mogla započeti punu komercijalnu uporabu svoje Sjeverne morske rute, koju smatra štetnom za američke gospodarske interese. SAD će zato pokušati pokazati kako je ova brodska ruta nesigurna'', upozorio je Bruter.

Osim toga, sjeverni morski put - onaj u kojem SAD očito planira poslati svoj mornarički brod ide duž ruskih obala i preko međunarodno priznatih ruskih teritorijalnih voda, koje im daju ovlast da postavljaju pravila za brodove u prolasku, piše RT. Rusija je ujedno i jedina država koja je tehnički sposobna pružiti pomoć bilo kojim brodovima koji prolaze kroz to područje u slučaju bilo kakve izvanredne situacije, tako da bi za SAD moglo biti vrlo teško održavati tu "slobodu plovidbe" bez ruske pomoći.

U međuvremenu, Rusija je ažurirala svoja pravila o plovidbi za ratne brodove drugih zemalja koji pokušavaju ploviti duž sjeverne morske rute. Počevši od 2019. godine, takav bi prolazak zahtijevao prethodnu obavijest upućenu Ministarstvu obrane Ruske Federacije.

Kopirati
Drag cursor here to close