U New Yorku

U vatri Titova vila od 50 milijuna dolara

Brojni kupci su bili zainteresirani za luksuznu rezidenciju koja zjapi gotovo prazna već desetljećima
Vijesti / Svijet | 10. 12. 2018. u 11:06 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Screenshot Youtube / 

Jedna od posljednjih rezidencija iz zlatnog doba New Yorka, nekadašnje skrovište Josipa Broza Tita nakon pokušaja atentata 1963. godine, rezidencija srpskog veleposlanika u Ujedinjenim narodima, prodaje se za pedesetak milijuna dolara, a po pisanju Blica, za ovu je vilu zainteresirano šest kupaca.

Možda bi bilo bolje reći da je bilo zainteresirano šest kupaca jer je sinoć izbio požar u toj zgradi. Kako javljaju, američki mediji, ozlijeđeno je troje civila i jedan vatrogasac. Na intervenciju je izišlo čak stotinu vatrogasaca, a trebalo im je oko sat vremena da napokon ugase požar.

Video: Fire Breaks Out At Serbian Mission To UN

Zapaljena zgrada ima ukupno šest katova, 18 soba i šest kupaonica a u podrumu se nalazi vinski podrum. To je bila prva zgrada sa dva električna lifta, koja su još u funkciji.

U luksuznoj rezidenciji sačuvano je gotovo sve, uključujući i zlatne lustere, mramorne stepenice pa čak i štednjak iz 1905. godine. Nakon godina pregovora, predstavnici Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije i Makedonije postigli su dogovor o prodaji te luksuzne rezidencije koja zjapi prazna od ranih devedesetih.

Novac od prodaje ove luksuzne građevine trebala bi podijeliti sve države bivše Jugoslavije.

Vila je izgrađena 1904. godine a prvi vlasnik bio je guverner Rhode Islanda, a 1925. godine je rezidenciju kupila Emily Vanderbilt za 450.000 tadašnjih dolara. Nakon završetka Drugog svjetskog rata, Jugoslavija je 1947. godine kupila rezidenciju na četiristotinjak kvadrata od Vanderbiltovih za 300.000 dolara. Desetljećima je služila kao službena rezidencija jugoslavenskog veleposlanika pri Ujedinjenim narodima, a još uvijek nosi tragove Hladnog rata.

Skriven je čitav jedan kat i ograđen metalnim Faradayevim kavezom kako bi spriječili prisluškivanje telefonskih razgovora. Nakon pokušaja atentata na Tita 1963. godine u hotelu Waldorf Astoria, jugoslavenski maršal skrio se upravo u tu rezidenciju iza debelih neprobojnih prozora. Samo dvije godine ranije, Tito je u jednoj od soba okupio vođe Indije, Indonezije, Egipta i Gane kako bi potpisali preliminarni dogovor o osnivanju Pokreta nesvrstanih.


Kopirati
Drag cursor here to close