Globalno

Izdvajanje za obranu najbrže raslo u 2019.

I SAD i Kina povećale su potrošnju za 6,6 posto, navodi se u izvještaju, na 684,6 milijardi USD i 181,1 milijardi USD.
Vijesti / Svijet | 15. 02. 2020. u 08:18 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Globalno izdvajanje za obranu raslo je u 2019. brže nego bilo koje godine u prethodnom desetljeću, pokazuje studija objavljena u petak na sigurnosnoj konferenciji u Münchenu.

Izdvajanje za obranu poraslo je u odnosu na 2018. četiri posto, a u Europi za 4,2 posto, piše u izvještaju Međunarodnog instituta za strateške studije (IISS).

''Vojni su proračuni tako dosegli razinu od prije financijske krize 2008.'', rekao je direktor IISS-a John Chipman u Münchenu na Međunarodnoj konferenciji o sigurnosti.

Globalna potrošnja na obranu porasla je za četiri posto u 2019. godini, što je najveći rast u 10 godina, vođen velikim rastom u SAD-u i Kini, navodi se u studiji objavljenoj u petak.

Pročitajte još



Međunarodni institut za strateške studije (IISS) navodi da je porast potaknut rastućim rivalstvom između velikih sila, novih vojnih tehnologija i velikih sukoba od Ukrajine do Libije.

Pekinški vojni program modernizacije - koji uključuje razvoj novih hipersoničnih raketa - alarmira Washington i pomaže u poticanju američkih obrambenih troškova, navodi IISS.

U godišnjem izvještaju o "Vojnoj bilanci" navedeno je da je samo povećanje američke potrošnje od 2018. do 2019. - 53,4 milijarde dolara - gotovo jednako kao i cijeli britanski obrambeni proračun.

"Potrošnja raste kako se ekonomija oporavljala od posljedica financijske krize, ali povećanja su također bila potaknuta pooštravanjem percepcije prijetnji", rekao je šef IISS-a John Chipman, objavljujući izvještaj na sigurnosnoj konferenciji u Münchenu.

I SAD i Kina povećale su potrošnju za 6,6 posto, navodi se u izvještaju, na 684,6 milijardi USD i 181,1 milijardi USD.

Europa - vođena stalnim zabrinutostima u vezi s Rusijom - povećala je izdvajanja za obranu za 4,2 posto, ali to je samo vratilo izdatke za obranu kontinenta na razini iz 2008. prije nego što je globalna financijska kriza smanjila proračune.

Europske članice NATO-a nastoje povećati potrošnju kako bi umirile predsjednika Donalda Trumpa, koji ih je u više navrata optuživao da je sav teret na SAD-u.

U uvodnom obraćanju na godišnjem sigurnosnom skupu u Münchenu njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier upozorio je da je Trumpova strategija "America First" poljuljala međunarodni poredak i potaknula nesigurnost.

"Svjedoci smo danas sve destruktivnijeg zamaha u globalnoj politici", rekao je Steinmeier.

"Svake godine smo sve dalje i više udaljeni od našeg cilja stvaranja mirnijeg svijeta putem međunarodne suradnje", rekao je njemački predsjednik, prenosi AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close