Analiza

Gdje je u Europi korona bila najsmrtonosnija?

Kako navodi "Sky news", u Velikoj Britaniji se nalazi devet od 30 regija, a ostali su u Španjolskoj, Italiji i Francuskoj.
Vijesti / Svijet | 02. 07. 2020. u 20:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Analizirajući statističke podatke iz 700 regija 19 europskih zemalja,''Sky news'' je došao do zaključka da je takozvani višak mortaliteta izazvan pandemijom korona virusa neravnomjerno raspoređen, naročito pogađajući 30 regija.

U tim regijama on je bio najmanje dva puta viši u odnosu na mortalitet koji se, na osnovu prosjeka, obično očekuje u razdoblju od ožujka do svibnja, što je činilo oko trećinu od 200.000 ljudi, koliko je iznosilo povećanje broja umrlih u svim obuhvaćenim zemljama od desetog do devetnaestog tjedna pandemije KOVID-19.

Kako navodi "Sky news", u Velikoj Britaniji se nalazi devet od 30 regija, a ostali su u Španjolskoj, Italiji i Francuskoj.

S četiri puta više umrlih u ožujku i travnju nego obično, najveći višak mortaliteta zabilježio je Bergamo, grad u sjevernom talijanskoj regiji Lombardija, najteže pogođenim pandemijom.

U Madridu i okolnim područjima blisko povezanim sa španjolskom prijestolnicom, broj umrlih bio je skoro tri puta veći od očekivanog, a dvostruko veći u Barceloni.

Što se tiče Velike Britanije, najteže pogođena je regija Londona, mada je dvostruko veći broj umrlih od očekivanog registriran i na sjeveru i sjeverozapadu zemlje, ali je i u trećini svih britanskih regija povećanje iznosilo više od 50 posto.

Mortalitet je u većini najteže pogođenih zemalja dostigao svoj vrhunac u ožujku i travnju, dok je u nekima, kao što su Velika Britanija i Švedska, bio i dalje visok u svibnju.

Od uvođenja mjera izolacije, broj umrlih u Engleskoj i Wellsu na tjednoj razini 30. lipnja je prvi put pao ispod petogodišnjeg prosjeka.

Višak mortaliteta predstavlja povećanje broja umrlih od svih uzroka u nekom području u odnosu na petogodišnji prosjek, a ovaj statistički parametar stručnjaci smatraju pouzdanijim mjerilom posljedica korona virusa, navodi "Sky news", prenosi Tanjug.

Zemlje obuhvaćene analizom su Austrija, Belgija, Bugarska, Švicarska, Češka, Njemačka, Danska, Španjolska, Finska, Francuska, Italija, Letonija, Luksemburg, Holandija, Norveška, Portugal, Švedska, Slovačka i Velika Britanija.

Kopirati
Drag cursor here to close