Misterij

Gdje je nestao mozak Slobodana Miloševića?

Gdje je mozak, pitaju se i novinari BBC-ja koji na kraju nisu uspjeli dobiti informaciju o lokaciji Miloševićeva organa koji je odgovoran za pokolje, razaranja i zlo koje je zadesilo Hrvatsku, BiH, Kosovo...
Vijesti / Svijet | 05. 12. 2018. u 12:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"U Haaškom tribunalu službeno je potvrđeno da je jutros (11. 3. 2006.) nađeno beživotno tijelo Slobodana Miloševića. Tijelo je nađeno u njegovoj ćeliji u pritvoru u Sheveningenu, a straža je potom pozvala osoblje pritvorske jedinice i dežurnog liječnika koji je potvrdio Miloševićevu smrt" - tako je na dan smrti krvnika Jugoslavije izvijestio beogradski B92.

Sve televizije u svijetu su potom prekidale redovni program kako bi izvijestile o smrti čovjeka koji je u crno zavio narode tadašnje SFRJ.

Miloševićeo tijelo je tri dana poslije smrti prebačeno redovnom linijom JAT-a u Beograd, potom je pokopan ispod lipe u dvorištu obiteljske kuće u Požarevcu, gradu od kojih 40.000 stanovnika, na istoku Srbije. No, navodno s njim nije sahranjeno njegovo najstrašnije oruđe koje je i isplaniralo zlo koje je zadesilo Balkan - njegov mozak, piše Slobodna Dalmacija.

Gdje je mozak, pitaju se i novinari BBC-ja koji na kraju nisu uspjeli dobiti informaciju o lokaciji Miloševićeva organa koji je odgovoran za pokolje, razaranja i zlo koje je zadesilo Hrvatsku, BiH, Kosovo...

Šuškanje u hodnicima

- Više osoba koje su u vrijeme Miloševićeve smrti radile za Međunarodni kazneni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji potvrdilo je za BBC priču o kojoj se godinama šuškalo u hodnicima tribunala: da je tijelo isporučeno obitelji, ali je mozak zadržan na forenzičkom institutu u Haagu.

Miloševićevo tijelo je, u sklopu istrage koju je u paralelno s nizozemskim vlastima provodio tribunal, podvrgnuto obdukciji. Nakon toga je u zatvorenom kovčegu predano Miloševićevu sinu Marku, koji je doletio iz Moskve da ga preuzme.

Međutim, za dubinsku toksikološku analizu mozga koju su nizozemski patolozi željeli obaviti bilo je potrebno više vremena, tako da je mozak, navodno, ostao u Institutu - piše BBC, navodeći da se neki otrovi brzo razgrađuju u organizmu, ali njihovi tragovi ostaju u moždanom tkivu, pa je ova patološka analiza dio prakse detaljnijih istraga.

Vraćen u djelovima ili uništen

"Sjećam se da je Miloševićevo tijelo vraćeno u Srbiju bez mozga", rekao je za BBC Christian Chartier, tadašnji glasnogovornik Haaškog suda, napomenuvši da ne zna što je bilo poslije i je li mozak vraćen obitelji. Ne zna je li, ako je doista vraćen, mozak dostavljen u dijelovima ili cijeli, ili je pak - uništen.

Prijašnji dužnosnici suda navode da zbog strogih nizozemskih zakona nisu mogli saznati gdje je Miloševićev mozak, iako je to zanimalo i pojedine djelatnike suda.

BBC je zatražio i od nizozemskog forenzičkog instituta informaciju o lokaciji Miloševićeva mozga, ali im je odgovoreno da im tu informaciju ne mogu dati. Naime, jedino ovlaštene osobe mogu dobiti uvid u dokumentaciju. A ovlaštene osobe su Vlada Srbije i obitelj pokojnika.

Video: Vijest o smrti Slobodana Miloševića

Svojedobno su se pojavile i tvrdnje da u lijesu koji je iz Nizozemske došao u Beograd nije Slobodan Milošević pa se postavljalo pitanje je li tko otvorio lijes i vidio u njemu tijelo bivšeg srbijanskog predsjednika.

"Postoje razne gluposti, ali zamislite da je otvoren kovčeg. Milošević je već osam dana mrtav", rekao je novinarima televizije B92 Miloševićev suradnik i tadašnji visoki dužnosnik Socijalističke partije Srbije Zoran Anđelković 18. ožujka, na dan pogreba.

"Mi smo čak mislili promijenti kovčeg, ali je rađena obdukcija pa je tijelo stavljeno u limeni lijes unutra", kazao je on, a slično je rekao i vozač.

Sahranjen protivno zakonu

"Nitko nije mogao pogledati u kovčeg jer je bio detaljno zatvoren. Nitko to ne može, sanduci su uvijek zatvoreni na poseban način", izjavio je autoprijevoznik Radiša Mihajlović Drnda, koji je vozio mercedes s posmrtnim ostacima.

Kako onda saznati je li s Miloševićem sahranjen i njegov mozak?

Samo Vlada Srbije, kao i Miloševićevi bliski srodnici, dakle u prvom redu supruga Mira Marković, sin Marko i kćer Marija mogu tražiti ekshumaciju tijela i odgovore od nizozemskoga patološkog instituta da im kaže je li i što od Miloševićevih ostataka još u Nizozemskoj.

BBC piše da ekshumaciju, odnosno iskopavanje sanduka, može tražiti i Općina Požarevac jer je Milošević sahranjen protivno Zakonu o grobljima, koji izričito propisuje da se umrli ne mogu sahranjivati izvan groblja.

Inače, kako podsjeća B92, Slobodan Milošević je rođen 20. kolovoza 1941. godine u Požarevcu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju, a Pravni fakultet u Beogradu 1964.

Bio je član SKJ od 15. siječnja 1959. godine. Radio je u "Univerzitetskom komitetu" SK Beograda od 1963. do 1966. godine kao sekretar za ideološko-politički rad i predsjednik Ideološke komisije, potom je tri godine obavljao poslove savjetnika predsjednika Skupštine grada Beograda za privredna pitanja...

U ćeliji slušao Sinatru

Za predsjednika Centralnog komiteta Saveza kominista Srbije izabran je 1986. na zalaganje Ivana Stambolića. Milošević poslije, pišu srbijanski mediji, naređuje likvidaciju Stambolića.

Direktno je umiješan, napominje B92, u zločine na svim ratištima u bivšoj Jugoslaviji, a bio je osobno upoznat s genocidom u Srebrenici, zločinima u Vukovaru.

Pred Haaškim sudom optužen je za zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu i za genocid u Bosni i Hercegovini. Na osnovi uredbe srbijanske vlade, kojom je predsjedao Zoran Đinđić, izručen je tribunalu u Haagu 28. svibnja 2001.

Slobodan Milošević nije dočekao presudu, ali je umro sam u zatvorskoj sobi veličine tri puta pet metara. Srpski mediji kažu da je u sobi ležao, slušao Franka Sinatru i gledao televiziju. Uživao je i u alkoholu i cigaretama koje su mu navodno nabavljali odvjetnici.

Miloševićeva soba imala je WC, kadu i tuš-kabinu, stol i stolice, aparat za kavu, krevet. Nimalo idiličan kraj za srpskog vožda.

 

Pio, pušio i umro od infarkta

Milošević je u pritvoru Haaškog suda umro 11. ožujka 2006., a njegov sin Marko je u Haag doputovao tri dana poslije očeve smrti. Dočekalo ga je vozilo ruske ambasade, a u Haag je došao u pratnji ruskih liječnika.

'Moj otac nije umro, on je ubijen', rekao je tada novinarima Marko Milošević.

Potom su njegovu priču preuzeli i drugi mediji, pa je tadašnji predsjednik Haaškog suda naredio istragu. Istraga je, navode beogradski mediji, pokazala da je smrt nastupila zbog srčanog udara, prouzrokovanog dugogodišnjom hipertenzijom i zadebljanjem srčanog mišića.

Toksikološkom analizom pronađeni su tragovi sredstava za snižavanje tlaka u krvnim žilama koji su Miloševiću bili propisani, ali i nekih drugih lijekova - uglavnom sedativa - koje je, kako piše u izvještaju, uzimao na svoju ruku.

Ništa od toga, međutim, nije moglo izazvati srčani udar, tako da je konačan zaključak bio - 'smrt je bila prirodna'.

'Nikakav otrov, niti bilo koja kemijska supstancija koja bi mogla dovesti do smrti nisu nađeni u tijelu... Nisu uočeni ni tragovi nasilja', kaže se u izvještaju, prenosi B92, uz napomenu kako je istraga opovrgnula i tezu da se Milošević sam ubio.

Iako je Milošević imao bolesti srca i krvnih žila, uporno je odbijao držati dijetu, pušio je, izbjegavao fizičke aktivnosti i konzumirao alkohol, koji su mu krišom donosili u ćeliju.

Kopirati
Drag cursor here to close