Vrijednosti od skoro 37 milijuna eura

Gdje je nestalo 900 kilograma zlata?

Zbog sumnje da su izvršili kazneno djelo teške krađe, 10. svibnja 2018. godine su uhićena su četiri radnika RTB — I.S, Z.P, G.P i D.M, a priveden je i bivši radnik "Zlatare", kao i D.M. i Z.I, nekadašnji radnici poduzeća "Zaštita".
Vijesti / Svijet | 08. 05. 2019. u 09:56 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz pogona za dobivanje plemenitih metala "Zlatara", iz sastava nekadašnjeg Rudarsko-topioničarskog basena "Bor" (RTB), od 1. siječnja 2014. do 1. travnja 2017. godine nestalo je skoro 900 kilograma zlata, u vrijednosti od skoro 37 milijuna eura, prenose beogradski mediji. 

Zbog sumnje da su izvršili kazneno djelo teške krađe, 10. svibnja 2018. godine su uhićena su četiri radnika RTB — I.S, Z.P, G.P i D.M, a  priveden je i bivši radnik "Zlatare", kao i D.M. i Z.I, nekadašnji radnici poduzeća "Zaštita", koje je ranije osiguravalo RTB. 

Po dokumentaciji u koju su "Novosti" imale uvid, a koju su sačinili stručnjaci Instituta za kemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu, "sa sigurnošću može da se potvrdi manjak zlata od 243,398 kilograma", uz opasku da "ta količina predstavlja razliku u masi između nerafiniranog i rafiniranog zlata, umanjena za masu tog plemenitog metala koja je zaostala u ispirnim vodama. 

Istražni organi su do sada ispitali više od 50 svjedoka, među kojima i najodgovornije ljude iz nekadašnjeg RTB. Na pitanje kako je moguće da na kraju godine, kad se svode balansi stanja, nisu primijetili da im fali zlato, svi su odgovorili da ne znaju. 

Prema posljednjim informacijama, proširen je krug osumnjičenih.

Kopirati
Drag cursor here to close