Obustava za regiju

Gdje ćemo sada - Nema više cijepljenja za nas u Srbiji

"Pomagat ćemo koliko možemo, ali u ovom trenutku je važno da ubrzamo cijepljenje naših ljudi", rekla je Brnabićeva za TV "Prva".
Vijesti / Svijet | 04. 04. 2021. u 12:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijerka Srbije Ana Brnabić je rekla da se u ovom trenutku u Srbiji neće nastaviti cijepljenje građana iz regije, ali da će Srbija nastaviti pomagati zemljama u okruženju.

"Pomagat ćemo koliko možemo, ali u ovom trenutku je važno da ubrzamo cijepljenje naših ljudi", rekla je Brnabićeva za TV "Prva".

Ona je istaknula da joj je drago što je Srbija u mogućnosti da pomogne građanima regije i da je ponosna što je pokazala solidarnost u najtežim vremenima.

Brnabićeva je podsjetila na direktne donacije u cijepivu za BiH, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju i dodatni poziv građanima tih država da se cijepe u Srbiji.

"Mislim da je to važno, mi ne možemo biti sigurni, ukoliko naši prijatelji i susjedi nisu. Kada dođemo do tog srpnja i, nadam se, steknemo kolektivni imunitet, ne možemo otvoriti granice i očekivati da se naše gospodarstvo potpuno oporavi, ukoliko naši susjedi nisu dostigli neki stupanj zaštite", navela je Brnabićeva.

Navodeći da je najprirodnije da se pomogne susjedima i prijateljima, Brnabićeva je istaknula da ne želi da u vezi s ovim pitanjem govori o politici, jer to nema nikakve veze s politikom.

Ona je rekla da se nada da će ovaj korak Srbije zbližiti narode zemalja regije u budućnosti, te ocijenila da se to već događa i da narod zemalja u regiji vidi pruženu ruku Srbije, i da treba politiku i političke izjave "ostaviti sa strane".

"Srbija je prepoznata kao jedina zemlja u ovom trenutku u svijetu koja ima ovu vrstu solidarnosti", istakla je Brnabićeva.

Brnabićeva je demantirala informaciju pojedinih beogradskih medija da je Ministarstvo zdravlja odlučilo da je pri povratku iz zemalja regije za državljane Srbije obvezan PCR test, te napomenula da režim ulaska u Srbiju nije mijenjan, sve što je bilo do sada ostaje i nadalje.

"Nismo mijenjali režim ulaska u Srbiju. Oni koji su revakcinirani mogu da uđu bez PCR testa. PCR test nije potreban ni za državljane mini-Šengena plus Mađarska i Bugarska", rekla je ona, dodajući da oni koji nisu cijepljeni mogu da uđu, ali moraju da budu u 10-dnevnoj karanteni.

Prema njenim riječima, ako građani regije ulaze iz drugih zemalja, kao što je Austrija, moraju imati negativan PCR test.

Što se tiče popuštanja epidemioloških mjera, Brnabićeva je rekla da će od sutra ugostiteljski objekti, kafići i restorani u baštama radit do 22 sata.

"Malo popuštamo mjere, ne previše. Dosta su dobri pokazatelji za vikend, juče je dodatno pao broj zaraženih. Danas su nešto bolji brojevi i procenti. Za sada ide sve kako treba", dodala je ona.

Ona je navela da je u ovom trenutku 2,6 milijuna vakcina dato, oko 1,5 milijuna ljudi je cijepljeno makar jednom dozom, što je 26 posto punoljetnih građana, dok je oko 19 posto revakcinirani.

"Bez cijepljenja, imali bi u ovom valu više od 10.000 zaraženih", rekla je ona, te dodala da je potrebno 56 posto građana da dobije punu zaštitu cjepivima, i izrazila nadu da će se Srbija do kraja srpnja vratiti u normalu, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close