Summit

G20 podržao reformu Svjetske trgovinske organizacije

Europski dužnosnici rekli su za Reuters da su se članice G20 dogovorile da će provesti reformu WTO-a.
Vijesti / Svijet | 01. 12. 2018. u 21:49 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pregovarači država koje sudjeluju na summitu skupine G20 u Buenos Airesu dogovorili su nacrt zajedničke izjave u kojoj izražavaju predanost reformi Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Posljednja sporna pitanja uključivala su trgovinu, klimatske promjene i migraciju, a kompromisi su postignuti rano juros, prenosi Dpa pozivajući se na jednog visokorangiranog dužnosnika EU-a. Izjavu još moraju prihvatiti nacionalni čelnici, a bit će objavljena na kraju dvodnevnog sastanka

Europski dužnosnici rekli su za Reuters da su se članice G20 dogovorile da će provesti reformu WTO-a. Dužnosnici su također kazali da će formulacije u izjavi koje se odnose na migracije i izbjeglice biti svedene na minimum, dok u pogledu klimatskih promjena neće biti odstupanja, javlja HRT.

G20 je međunarodni forum za dijalog utemeljen 1999. koji okuplja 19 država i EU (Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Njemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južnoafrička Republika, Južna Koreja, Turska, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD te EU).

Putin ima zgusnut raspored, Trump nije sretan

Među gostima mnogo je nesuglasica, a domaćin naglašava da su potrebne otvorene rasprave i zajednička odgovornost vezano za brojne teme, počevši od najnovijeg rusko-ukrajinskog sukoba, preko klimatskih promjena i međunarodnih trgovinskih odnosa pa do afere Khashoggi.

Toliko problema, a tako malo vremena za njihovo rješavanje - opći je zaključak svih sudionika samita zemalja G20. Uoči samog skupa mnogo je čelnika najavljivalo povijesne zaključke, trebali su se održati mnogi susreti na vrhu, no situacija u Ukrajini sve je promijenila. Tako je Donald Trump opet upozorio svojeg kolegu iz Kremlja na moguće posljedice. "Ne sviđa nam se što se ondje događa. "Nismo sretni zbog toga što Rusija radi, nitko nije sretan zbog toga. Zbog toga sam i otkazao susret s Putinom. Ali čim se situacija smiri, veselim se susretu s njim", kazao je Trump.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nije nimalo zabrinut. Radni dan mu je ispunjen - odlazi s jednog sastanka na drugi. Posebno je važan bio razgovor s francuskim predsjednikom Macronom. Prilika je to za pohvale. "Suradnja raste, i to svakodnevno. Prošle godine trgovinska razmjena porasla je za 16 posto, ove godine još više", kazao je Putin. Što je iznenadilo baš sve, jer je Francuska aktivni sudionik u gospodarskim sankcijama prema Moskvi. Emmanuel Macron poručio je da ima problema između dviju zemalja, ali se oni moraju riješiti. Ovakvi susreti su prava prilika za to, dodao je.

Nezaobilazna tema bila je gospodarska suradnja s Kinom, odnosno carine koje uvodi SAD. Većina sudionika summita misli kako bi taj potez mogao utjecati na svjetsku trgovinu. "Samo otvorena i ravnopravna gospodarska suradnja naših dviju zemalja donijet će korist svima zainteresiranima. Nadam se da će naši stručni timovi pronaći konačno rješenje", poručio je glasnogovornik kineskog MVP-a Geng Shuang.

Slučaj Khashoggi i dolazak saudijskog princa bin Salmana jedna je od glavnih vijesti u Argentini. Princa gotovo svi izbjegavaju, čak i njegov najveći branitelj Donald Trump nema se namjeru s njim susresti. Kao i svaki summit do sada, i ovaj prate masovni prosvjedi. No sudionici su na sigurnom - gotovo 22 tisuće policajaca čuva ih od prosvjednika koji se ne slažu s njihovom gospodarskom vizijom našega zajedničkog svijeta.

Kopirati
Drag cursor here to close