Problemi

Frka i panika: Rusija prijeti

S jedne strane Britanija upozorava kako ruska mornarica predstavlja prijetnju komunikacijskim kablovima ispod oceana, a s druge strane Amerika upozorava na ponašanje Irana u ratom zahvaćenom Jemenu.
Vijesti / Svijet | 15. 12. 2017. u 10:05 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanija i njeni NATO saveznici moraju braniti komunikacijske kablove ispod mora od potencijalno katastrofalnog napada ruske mornarice koji bi mogao prekinuti financijske transakcije vrijedne trilijune dolara, upozorio je zapovjednik britanskih oružanih snaga.

Kablovi, koji se protežu širom svjetskih oceana omogućavaju 95 posto svjetske komunikacije i transakcija vrijednih više od 10 trilijuna dolara.

''To je novi rizik po naš način života, to je ranjivost kablova koji prolaze dnom svjetskih mora'', naveo je BBC riječi načelnika glavnog stožera Britanske vojske Stuarta Peacha.

Peach je kazao da Putinova modernizacija nekada moćne sovjetske mornarice sada predstavlja ozbiljnu prijetnju zapadnim komunikacijama.

''Rusija uvodi nove brodove i podmornice koji su savršeni i po nekonvencionalnim kapacitetima i po sposobnosti da vode informativni rat'', kazao je Peach.

Rusija je u više navrata odbacivala zapadne brige oko svoje obnovljene vojne moći kao hladnoratovsku histeriju, iako Pristalice Kremlja u Rusiji hvale Putina zbog ruskog vojnog jačanja nakon raspada Sovjetskog Saveza u 1991. godini, prenosi Reuters. 

Frka i panika2: Iran prijeti

Nikki Haley, stalna predstavnica Sjedinjenih Američkih Država u UN-u, optužila je Iran za opskrbljivanje jemenskih pobunjenika iz pokreta Houthi raketama za napade na Saudijsku Arabiju.

Ona je novinarima pokazala ostatke projektila koji je prošlog mjeseca zamalo pogodio aerodrom u Rijadu, izvještava BBC.

''Na njemu bi komotno moglo pisati "Proizvedeno u Iranu", rekla je, dodajući da Iran krši rezolucije UN-a.

Haley je kazala da nekoliko tehničkih detalja, poput nedostatka stabilizacionih krilaca, znače da je ovaj projektil iranske proizvodnje.

Ona je dodala da je ta raketa mogla pobiti stotine civila, te da to ističe "neospornu činjenicu da je ponašanje iranskog režima sve gore".

''Međunarodni mir i sigurnost ovise o našoj suradnji protiv iranske agresije'', izjavila je Haley.

Iz iranske misije u UN-u su priopćili da su ovi dokazi "namješteni" kako bi poslužili američkoj agendi.

''Svrha ovih optužbi također je prikrivanje saudijskih ratnih zločina u Jemenu, uz američko suučesništvo'', navodi se u priopćenju glasnogovornika Misije.

Kopirati
Drag cursor here to close