Proglašen krivim za pedofiliju

Zbog seksualnog zlostavljanja pet mladića fratra će izbaciti iz Crkve

Sankcije Kongregacije za nauk vjere mogle bi biti drastične, odnosno svećenik bi mogao biti otpušten iz reda i kleričkog staleža.
Vijesti / Svijet | 17. 05. 2018. u 23:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / 

Crkveni postupak prethodne istrage pri Splitsko-makarskoj nadbiskupiji o slučaju pedofilije u Splitu je završen.

Službeno je istraga završena 11. svibnja, a 14. svibnja dokumentacija je predana Apostolskoj nuncijaturi u Zagrebu.

Nakon toga dokumentacija će biti proslijeđena Kongregaciji za nauk vjere u Vatikan.

Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca je dokumentaciju 15. svibnja poslala kuriji reda u Rim. Istraga je pokazala da je fratar kriv za pet slučajeva.

Večernji list piše kako bi sankcije Kongregacije za nauk vjere mogle biti drastične, odnosno svećenik bi mogao biti otpušten iz reda i kleričkog staleža. I

zvori iz Crkve navode kako je istraga započela 6. veljače i dovršena je za dva mjeseca.

Osumnjičeni svećenik je suspendiran 7. prosinca 2017. godine, odnosno nakon zaprimanja prijave.

U prijavi se radilo o tri potencijalne žrtve, a nakon objave pojavila su se još dvojica oštećenika. U Crkvi ne postoji zastara za to kazneno djelo.

Prema rezultatima istrage svećenik je dvojicu žrtava uznemiravao, odnosno pokušavao ih je navesti na spolni odnos, a kod dvojice mu je to uspjelo. Kod jedne žrtve je to bilo teško dokazivo.

Inače, Kongregacija za nauk vjere u ovakvim slučajevima propisuje stroga pravila, a nakon prijave slijedi automatska suspenzija. Izvori Večernjeg lista tvrde kako su od početka ovog slučaja splitsko-makarski biskup Marin Barišić i provincijal franjevaca konventualaca fra Josip Blažević djelovali zajedno.

''Crkva se ozbiljno uhvatila u koštac s ovim problemom i vjerujemo da će Kongregacija za nauk vjere u rekordnom roku donijeti svoj pravorijek“, tvrde izvori za Večernji list.

Crkva žrtvama nudi duhovnu i psihološku pomoć, a franjevci konventualci su nedavno promijenili postavu u splitskom samostanu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close