Nezadovoljstvo

Francuski premijer spreman na razgovore o mirovinama

Francuzi su nezadovoljni najavljenom reformom mirovina koja predviđa univerzalni sustav isplata mirovina umjesto dosadašnja 42 režima.
Vijesti / Svijet | 07. 01. 2020. u 21:11 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Francuske Eduard Filip rekao je da je otvoren za razgovore o prosječnoj starosnoj granici za odlazak u mirovinu sa sindikatima, jednom od ključnih kamena spoticanja u mirovnoj reformi koja je dovela do štrajka i prosvjeda širom Francuske koji traju više od mjesec dana.

''Otvoren sam za svaku raspravu o uvjetima (o prosječnoj starosnoj granici za odlazak u mirovinu)'' rekao je radiju RTL.

Filip je, također, rekao da je policija bila spremna da se umiješa kako bi spriječila bilo kakvu blokadu francuskih naftnih postrojenja, gdje su radnici izglasali četvorodnevni štrajk na razini cijele zemlje.

U Francuskoj već nedjeljama traje štrajk zaposlenih u javnom prevozu zbog kojeg prometuje blizu 40 posto brzih vlakova (TGV) i samo 20 posto prigradskih vlakova u okolini Pariza.

Francuzi su nezadovoljni najavljenom reformom mirovina koja predviđa univerzalni sustav isplata mirovina umjesto dosadašnja 42 režima. Na taj način bi bili ukuniti specijalni režimi isplate koji se odnose na neka određena zanimanja.

Sindikati su pozvali na prosvjed 9. siječnja.

Kopirati
Drag cursor here to close