Najmlađe ima 11 godina

Francuska: Sve više djece među radikalnim islamistima

Vijesti / Svijet | 10. 10. 2016. u 06:41 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuska policija navodi da se gotovo 2.000 djece nalazi na listi radikalnih islamista u toj zemlji, kojih je ukupno 15.000. Prema pisanju francuskog "Journal de dimanche", najmlađe od 1.954 djece sa liste ima samo 11 godina.

Francuske vlasti formirale su bazu podataka u ožujku 2015. godine, nakon napada na urede satiričnog magazina "Charlie Ebdo" i židovski trgovinu u Parizu u siječnju iste godine, kada je ubijeno 17 osoba. Međutim, time nisu spriječeni kasniji koordinirani napadi u Parizu u studenom prošle godine, kada je ubijeno 130 osoba, ili masakr 86 lica u Nici u srpnju ove godine, piše Srna.

Od prosinca 2014. godine u Francuskoj je zabilježen ukupno 21 napad. Francuske vlasti ističu da većina ljudi s liste živi u predgrađima gradova i da su u pitanju uglavnom delinkventi, ovisnici od alkohola ili narkotika.

"Riječ je o uglavnom muškarcima između 18 i 25 godina i oni su 'psihološki zbunjeni'. Većina djece sa liste su djevojčice i najmlađa ide u osnovnu školu", piše list. Francuski ministar unutarnjih poslova Bernar Kazenev izjavio je da neće lokalnim vlastima objaviti imena identificiranih kao prijetnju po društvo jer bi to bilo neustavno. Potvrdio je da je od siječnja uhićeno 355 osoba zbog povezanosti sa terorističkim mrežama.

 

Kopirati
Drag cursor here to close