Situacija se smiruje

Francuska: U novim sukobima ozlijeđeno 120 demonstranata i 20 policajaca

Ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner rekao je sinoć da je na prosvjedu bilo oko 10.000 demonstranata u Parizu do popodneva, a oko 125.000 širom zemlje.
Vijesti / Svijet | 09. 12. 2018. u 10:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuska policija bila je u pripravnosti tijekom cijele noći iako se većina demonstranata povukla, a u Parizu je od jutros u tijeku velika operacija raščišćavanja posljedica antivladinih prosvjeda "žutih prsluka", prenose francuski mediji.

Demonstranti su se na jučerašnjim prosvjedima, četvrtog vikenda zaredom, sukobili sa francuskom policijom na koju su bacali razne predmete, a palili su i automobile i razbijali izloge i restorane.

Policija je upotrijebila suzavac, vodene topove i konje da bi suzbila nerede u Parizu, koji su bili daleko manjeg obujma nego prošlog vikenda, kada je francuska prijestoknica bila izložena najgorem nasilju od studentskih prosvjeda 1968. godine, navodi Reuters.

Kada je mrak pao, većina demonstranata u Parizu otišla je kućama.

Ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner rekao je sinoć da je na prosvjedu bilo oko 10.000 demonstranata u Parizu do popodneva, a oko 125.000 širom zemlje.

U Bordoauxu, Lyonu, Touluseu  i drugim francuskim gradovima, također, je došlo do sukoba između policije i demonstranata.

"Situacija je sada pod kontrolom", rekao je Castner na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Edouardom Philippeom.

Kako je naveo, 120 demonstranata i skoro 20 policajaca je ozlijeđeno tijekom sukoba širom zemlje.

Uhićeno je blizu 1.000 ljudi, 620 u Parizu, pošto je policija pronašla potencijalno oružje kao što su čekići, bejzbol palice i slično.

Grupa mladih ljudi, većina s maskama na licu, nastavila je da se sukobljava s policijom u području oko pariškog Trga Republike, a neke trgovine su opljačkane.

Kopirati
Drag cursor here to close