Uz pljesak usvojeni zakoni

Kosovo dobilo vojsku

U Skupštini Kosova usvojena su dva zakona od tri, a jedan od njih omogućava transformaciju Kosovskih snaga sigurnosti
Vijesti / Svijet | 14. 12. 2018. u 11:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Skupštini Kosova usvojena su dva zakona od tri, a jedan od njih omogućava transformaciju Kosovskih snaga sigurnosti. U parlament je ušlo i nekoliko budućih vojnika koji su, zajedno sa izaslanicima uz aplauze, iskazali radost zbog ove odluke.

Potpredsjednik kosovske vlade Behđet Pacoli čestitao je građanima Kosova na vojsci.

''Danas je najljepši dan! Radujemo se u novoosnovanoj vojsci Kosova! Slava mučenicima! Bog blagoslovio Kosovo i njegove prijatelje'', napisao je Pacoli na Facebooku.

Današnji dan i u Beogradu i u Prištini označavaju kao "dan D". Istovremeno, pripadnici KFOR-a raspoređeni su na mostu koji dijeli Kosovsku Mitrovicu na sjeverni i južni dio, dok helikopteri NATO nadlijeću Prištinu, piše RTK.

Na dnevnom redu plenarne sjednice kosovskog parlamenta danas je samo jedna točka dnevnog reda, glasovanje o paketu zakona kojima se mijenja uloga KSS iz sigurnosnih snaga u kosovske oružane snage.

Podsjetimo, ministar obrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas kako je ''sagledana situacija'' na prostoru Kosova i Metohije zbog najave formiranja vojske Kosova, da je o svakom detalju obaviješten i Aleksandar Vučić, predsjednik i vrhovni zapovjednik Vojske Srbije, koja je spremna ispuniti svako njegovo naređenje.

Kopirati
Drag cursor here to close