Promjene Kaznenog zakona

Formirana radna grupa: Srbija želi doživotni zatvor

Fondacija Jurić se zalaže da se doživotni zatvor uvede, kao nova vrsta kaznene sankcije u pravni sustav Srbije i to za počinitelje najtežih kaznenih djela protiv života i tijela
Vijesti / Svijet | 01. 01. 2019. u 09:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Foto: Ilustracija/ Zatvorske rešetke

U Srbiji je formirana radna grupa za izmjene i dopune Kaznenog zakona koja će se baviti razmatranjem inicijative fondacije Tijana Jurić za uvođenje doživotnog zatvora.

Grupu je formirala ministrica pravde Nela Kuburović, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu pravde.

Fondacija Jurić se zalaže da se doživotni zatvor uvede, kao nova vrsta kaznene sankcije u pravni sustav Srbije i to za počinitelje najtežih kaznenih djela protiv života i tijela, kao i djela protiv spolne slobode u slučajevima kada je usljed izvršenja djela nastupila smrt djeteta, maloljetnih osoba, bremenite žene i nemoćnih osoba.

Pored ove inicijative, Radna grupa će se baviti i mogućostima za strožije kažnjavanje višestrukih povratnika - počinitelja kaznenih djela nasilja, a što je nedavno inicirao ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović.

Predmet razmtranja će biti i inicijative komisije za borbu protiv narkomnanije u školama, kažu u Ministarstvu pravde.

Napominju da se ova radna grupa bavi sustavnim usklađivanjem kaznene politike - visinom i vrstama kazni, u skladu sa društvenim potrebama.

Kada je u pitanju uvođenje novih i izmjena postojećih kaznenih djela, o njima će se također diskutirati u tijeku 2019. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close