Promjene Kaznenog zakona

Formirana radna grupa: Srbija želi doživotni zatvor

Fondacija Jurić se zalaže da se doživotni zatvor uvede, kao nova vrsta kaznene sankcije u pravni sustav Srbije i to za počinitelje najtežih kaznenih djela protiv života i tijela
Vijesti / Svijet | 01. 01. 2019. u 09:10 Bljesak.info
Kopirati
 Foto: Ilustracija/ Zatvorske rešetke

U Srbiji je formirana radna grupa za izmjene i dopune Kaznenog zakona koja će se baviti razmatranjem inicijative fondacije Tijana Jurić za uvođenje doživotnog zatvora.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grupu je formirala ministrica pravde Nela Kuburović, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu pravde.

Fondacija Jurić se zalaže da se doživotni zatvor uvede, kao nova vrsta kaznene sankcije u pravni sustav Srbije i to za počinitelje najtežih kaznenih djela protiv života i tijela, kao i djela protiv spolne slobode u slučajevima kada je usljed izvršenja djela nastupila smrt djeteta, maloljetnih osoba, bremenite žene i nemoćnih osoba.

Pored ove inicijative, Radna grupa će se baviti i mogućostima za strožije kažnjavanje višestrukih povratnika - počinitelja kaznenih djela nasilja, a što je nedavno inicirao ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović.

Predmet razmtranja će biti i inicijative komisije za borbu protiv narkomnanije u školama, kažu u Ministarstvu pravde.

Napominju da se ova radna grupa bavi sustavnim usklađivanjem kaznene politike - visinom i vrstama kazni, u skladu sa društvenim potrebama.

Kada je u pitanju uvođenje novih i izmjena postojećih kaznenih djela, o njima će se također diskutirati u tijeku 2019. godine.

Kopirati