Amnesty International

Farsa: Presuda u slučaju ubojstva Khashoggija prikriva istinu

Amnesty International (AI) presudu saudijskog suda o ubojstvu novinara Jamala Khashoggija nazvao je odlukom koja prikriva istinu i ne donosi pravdu.
Vijesti / Svijet | 24. 12. 2019. u 08:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Amnesty International (AI) presudu saudijskog suda o ubojstvu novinara Jamala Khashoggija nazvao je odlukom koja prikriva istinu i ne donosi pravdu.

Lynn Maalouf, direktorica odjela za istraživanja na Bliskom istoku pri Amnesty International, kritizirala je presudu o ubojstvu Khashoggija kojom se pet osoba osuđuje na smrtnu, a tri osobe na zatvorsku kaznu u trajanju od 24 godine, javlja Anadolija.

''Ova presuda je odluka koja prikriva istinu i ne donosi pravdu Khashoggiju ni njegovim bližnjim. Nisu podijeljene nikakve informacije o načinu odvijanja saslušanja i istrage, a bila su i zatvorene za javnost i neovisne promatrače'', navodi Maalouf u priopćenju.

Odlukom se, tvrdi Maalouf, ne obuhvaća upletenost saudijskih vlasti u ovaj slučaj niti daje jasnost gdje su ostaci Khashoggija.

''Saudijski sudovi rutinski odbijaju kontakt optuženih s odvjetnicima i nakon teškog i nepravednog suđenja ljude osuđuje na smrt. Ako se uzme u obzir da u saudijskim institucijama nema transparentne prakse i da ne postoji neovisno pravosuđe, pravdu u slučaju ubojstva Jamala Khashoggija moguće je postići jedino uz međunarodnu i neovisnu istragu'', navodi se u priopćenju.

Tužiteljstvo u Saudijskoj Arabiji saopćilo je kako je u slučaju Jamala Khashoggija koji je u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu mučki ubijen u listopadu 2018., za pet osoba određena smrtna kazna, a za tri osobe zatvorska kazna od 24 godine.

Nije bilo optužbi na račun Sauda al-Qahtanija, za kojeg se vjeruje da je vodio ubojstvo. Optužbi nije bilo ni za bivšeg generalnog konzula Saudijske Arabije u Istanbulu Mohammada al-Otaibija za kojeg se vjeruje da je upleten u ubojstvo Khashoggija.

Tužiteljstvo je priopćilo kako je oslobođen Ahmed al-Asiri, zamjenik šefa tajne službe.

Kopirati
Drag cursor here to close