Zastupnica u EU parlamentu

Fajon ocijenila da će Srbija teško postati članicom EU-a 2025. godine

"Proširenje danas nije broj jedan na agendi, ali ovo je za Srbiju uspjeh", zaključila je Fajon.
Vijesti / Svijet | 28. 06. 2019. u 12:47 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Otvaranje novog poglavlja i ukupno 17 otvorenih od početka pristupnih pregovora 2014. godine uspjeh su i za Srbiju i za Europsku uniju (EU), ali je teško da bi Srbija u ovoj situaciji mogla postati članicom Unije 2025.godine, ocijenila je zastupnica u Europskom parlamentu (EP) Tanja Fajon. 

 "To je uspjeh za Srbiju, s druge strane i za EU, jer kad pogledamo kako ide cijeli proces proširenja na zapadni Balkan stvari se pomiču polako", rekla je Fajon za portal European Western Balkans (EWB) u povodu međuvladine konferencije na kojoj je Srbija u četvrtak otvorila poglavlje devet Financijske usluge. 

 Slovenska zastupnica Progresivnog saveza socijalista i demokrata u EP-u, ocijenila je za EWB da je ukupno 17 otvorenih poglavlja najviše među zemljama regije, isključivši Crnu Goru kao "drugu priču" i konstatirajući da cijeli proces proširenja ne ide brzinom koju Bruxelles očekuje i želi. 

 "Proširenje danas nije broj jedan na agendi, ali ovo je za Srbiju uspjeh", zaključila je Fajon. 

 Komentirajući navode iz izvješća Europske komisije da bi Srbija mogla ući u EU 2025. godine, Fajon je rekla: "Teško u ovoj situaciji. Nije nemoguće, ali to bi značilo da bi Srbija trebala zatvoriti sva poglavlja 2023. godine." 

 Ona je ocijenila da EU u godini izbora, kad još nisu izabrana vodstva svih euroinstitucija, vjerojatno neće imati neku ambicioznu agendu za zapadni Balkan. Podsjetila je da Finska sljedeća preuzima predsjedanje EU-om, a potom slijede Hrvatska i Slovenija kojima će, kako se očekuje, zapadni Balkan biti "visoko na agendi, da se zadrži neka dinamika", prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close