Američka ponuda ratnih zrakoplova Hrvatskoj iznenadila mnoge
Amerika Hrvatskoj nudi najbolje. Nudi F-16 Block 70 koji je vrhunac evolucije 4. generacije borbenih aviona

Američka ponuda ratnih zrakoplova Hrvatskoj iznenadila mnoge

Vijesti / Svijet | 14. 10. 2017. u 16:30 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako piše Jutarnji list, američka je ponuda iznenadila mnoge. Naime, od njih se nije očekivala nikakva ponuda. Među onima koji su smatrali da će se ipak nešto ponuditi prevladavala su predviđanja da će u najboljem slučaju SAD ponuditi rabljene F-16. Ali ne samo da je SAD poslao ponudu nego je riječ o potpuno novim avionima, kako Jutarnji navodi, nevjerojatnih sposobnosti. Naime, Hrvatska bi mogla postati korisnik najnovijeg F-16 Block 70/72.

Razlika je tolika da ono što su preostala tri aviona za MiG-21, to je Block 70 za njih. Većina njegovih sustava razvijena je iz iskustva razvoja i korištenja F-35 i F-22, lovaca pete generacije. 

Kako bi zadovoljila potrebe, Hrvatskoj treba nabava 12 aviona, 10 jednosjeda i dva dvosjeda. 

Njegov glavni senzor, radar, nije mehanički kao kod svih ostalih kandidata, već aktivno elektronički skeniran, odnosno AESA. AE­SA radar je daleko pouzdaniji jer nema pokretnih dijelova, a svaki modul antene je zaseban, pa otkaz jednoga nema učinka na sustav. Stoga treba manje održavanja, a mnogo je moćniji. Osim za pretragu i navođenje, odlika je AESA radara da mogu služiti i za elektronički napad i aktivno ometanje protivnika.

Sam SABR je iznimno otporan na ometanje. Može pretraživati nebo, zemlju i more, ciljati i navoditi oružja na zračne, kopnene i morske ciljeve, te u realnom vremenu mapirati teren putem SAR moda iznimne rezolucije, a sve na dometu znatno većem od 300 kilometara. Istovremeno.

The F-16 Block 70 - Amarička ponuda ratnih zrakoplova Hrvatskoj iznenadila mnoge

Funkcionira po principu LPI, male vjerojatnosti presretanja. To znači da protivnik neće znati da se nalazi u radarskom snopu jer svaki pojedini puls izuzetno agilne zrake može biti istovremeno raširen kroz veliki spektar frekvencija. 

Tako neprijateljski pilot u većini slučajeva neće znati da je napadnut do trenutka kada aktivno radarski navođena raketa AIM-120D AMRAAM ne uključi vlastiti radar u terminalnoj fazi, nekoliko sekundi prije udara. Ta, najnovija varijanta AMRAAM-a ima domet bar 50 posto veći u odnosu na C te iznosi preko 180 kilometara.

Block 70 omogućava potpunu umreženost na bojnom prostoru, sa svim zračnim i kopnenim platformama u realnom vremenu, a specifično je razvijan da bi se jednako lako umrežio s lovcima pete generacije F-35, pa i F-22. 

Standardno se koristi i prikaznik na kacigi JHMCS II, razvijen na temelju revolucionarnog HMDS-a s F-35. Block 70 također ima automatski sustav izbjegavanja udara u tlo, što znači da, uoči li avion opasnost koju pilot ne ispravlja, oduzima mu upravljanje i prevodi avion u siguran let prije vraćanja kontrole.

Ukratko, F-16 Block 70 je vrhunac evolucije 4. generacije borbenih aviona. U sebi objedinjuje sve revolucionarne karakteristike lovca 5. generacije: umreženost u realnom vremenu, senzorsku i podatkovnu fuziju, AESA radar. Jedino izostaje stealth.

U slučaju da bude odabran, Hrvatska bi bila prvi korisnik Blocka 70. 

U praksi, on pruža Hrvatskoj apsolutnu zračnu dominaciju za narednih 40 godina. Nikakve modernizacije neće biti potrebne u tom periodu, jer riječ je o trenutno najsofisticiranijem borbenom avionu na svijetu.

Jasno, najbolje košta, a činjenica da će Bahrein za vrlo slične F-16V morati platiti 147 milijuna dolara doima se obeshrabrujuća. No cijene nisu iste za sve. Irak je za prvu seriju razvodnjene verzije Blocka 50 plaćao preko 160 milijuna dolara po avionu, a Poljska je za istu varijantu s punim sposobnostima platila samo 70 milijuna po avionu. 

Logično, europski NATO saveznici imaju povoljnije uvjete nabave vojne opreme. Jutarnji list procjenjuje kako se vrijednost jednog F-16 Block 70 vjerojatno vrti oko 90 milijuna dolara, s obukom i logistikom.

 

Jedini značajni nedostatak u oružju ima Gripen, koji za razliku od sve tri inačice F-16 ne raspolaže proturadarskom raketom. 

“Šesnaestice” za tu svrhu imaju borbeno dokazani AGM-88 HARM, dometa preko 150 kilometara. 

Sva četiri aviona odlikuje sustav fly-by-wire, FBW, odnosno digitalno upravljanje.

Kopirati
Drag cursor here to close