Zelenski

Razgovor radi kojega bi predsjednik Trump mogao biti opozvan

Trump tražio od Zelenskog da 'provjeri' Bidena
Vijesti / Svijet | 26. 09. 2019. u 09:55 Balkans Aljazeera

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je izjavio da ga američki predsjednik Donald Tramp nije podstakao da istraži njegovog političkog rivala, bivšeg potpredsjednika SAD -aali i potencijalnog kandidata na predstojećim izborima Joa Bidena, dodajući da ne želi biti umiješan u američke izbore.

"Ja ne želim biti uvučen u demokratske, otvorene izbore u SAD-u", rekao je Zelenski, prenio je Reuters.

"Mislim da smo imali dobar telefonski razgovor, normalan, razgovarali smo o mnogim stvarima...mislim da kada ga (transkript) pročitate, vidite da me niko nije podsticao na nešto", kazao je Zelenski o svom razgovoru sa Trumpom.

Trump je ranije u srijedu izjavio kako sažetak transkripta njegovog razgovora s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim pokazuje da nije izvršen pritisak na tu zemlju kako bi ona istražila njegovog političkog suparnika Joea Bidena.

"To je najveći pojedinačni lov na vještice u američkoj poviejsti, vjerojatno u cijeloj povijesti", rekao je on, prenosi Hina.

"To je sramotna stvar", dodao je.

"Nije bilo pritiska. Način na koji je to iskonstruirano, taj razgovor, to je trebao biti poziv iz pakla, a pokazalo se da nije bilo ništa, osim što mi je puno ljudi reklo da 'nije moglo zamisliti da sam tako ljubazan'", rekao je Trump.

On je, također, kritizirao "pokvarene novinare".

'Dosta se priča o Bidenovu sinu...'

Američki predsjednik tražio je u telefonskom razgovoru u srpnju od ukrajinskog kolege da istraži je li bivši američki potpredsjednik Joe Biden prekinuo istragu o kompaniji u kojoj je radio njegov sin, pokazao je sažetak razgovora koji je u srijedu objavila Trumpova administracija.

Zastupnički dom Kongresa pokrenuo je službenu istragu za mogući opoziv Trumpa zbog optužbi da je pokušao iskopati političku prljavštinu o potencijalnom suparniku na predsjedničkim izborima 2020. godine Bidenu, američkom političkom veteranu i potpredsjedniku države u dva mandata Baracka Obame.

"Dosta se priča o Bidenovu sinu, da je Biden zaustavio istragu, i to zanima mnogo ljudi... Šta god bi mogli učiniti s ministrom pravosuđa, bilo bi odlično", rekao je Trump, prema sažetku transkripta koji je objavilo Ministarstvo pravosuđa.

"Biden se okolo hvalio da je zaustavio istragu, pa ako možete to malo pogledati ... Meni to zvuči užasno", dodao je Trump.

Do razgovora sa Zelenskim došlo je nakon što je Trump naredio administraciji da zamrzne 391 milijuna dolara pomoći Ukrajini.

Trump je u utorak najavio da će njegova administracija u srijedu objaviti "cjelovit, potpuno deklasificiran i neredigiran" transkript razgovora, za koji tvrdi da je bio "potpuno primjeren".

On je potvrdio da je sa Zelenskim razgovarao o Bidenu i njegovom sinu, ali da su o toj temi razgovarali samo usput i da nije pritiskao ukrajinskog čelnika.

Zelenski je izjavio da na njega nitko ne može vršiti pritisak, osim njegovog šestogodišnjeg sina.

"Nitko ne može vršiti pritisak na mene, jer sam ja predsjednik neovisne države", rekao je Zelenski na marginama zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku.

'Nevjerovatna zloupotrebu vlasti'

"Jedina osoba koja može vršiti pritisak na mene je moj šestogodišnji sin", dodao je.

Politički skandal počinje 25. srpnja telefonskim razgovorom Trumpa i novoizabranog ukrajinskog predsjednika.

Američki predsjednik je priznao kako je tijekom razgovora zatražio da se istraže poslovi Bidenovog sina Huntera u Ukrajini.

The Wall Street Journal objavio je da je Trump "otprilike osam puta" zamolio predsjednika Ukrajine da surađuje s njegovim osobnim odvjetnikom Rudyjem Giulianijem na istrazi o Hunteru Bidenu.

Demokrate u Zastupničkom domu optužile su Trumpa i Giulianija da su, u zamjenu za vojnu pomoć, pokušali primorati Ukrajinu da pokrene "politički motiviranu" istragu o Bidenovom sinu, što bi moglo predstavljati "nevjerojatnu zloupotrebu vlasti".

Tri zastupnička odbora na čijem su čelu demokrate zatražila su da Bijela kuća preda transkript sadržaja telefonskog razgovora.

Trump je kazao da će biti sretan ako se transkript javno objavi, ali to još nije učinjeno.

Američki paket vojne pomoći

Prema Washington Postu, sedam dana prije razgovora sa Zelenskim, Trump je zatražio da se zaustavi američki paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan oko 400 milijuna dolara.

Trump je odbacio tvrdnje da je trgovao vojnom pomoći u zamjenu za pokretanje istrage o sinu svog političkog rivala.

Wall Street Journal napominje da Trump tijekom razgovora nije izričito spomenuo vojnu pomoć.

"To uopće nisam učinio", kazao je Trump novinarima, dodavši da nije kazao da Ukrajina mora nešto napraviti kako bi nešto dobila zauzvrat.

Također je, govoreći o Ukrajini, kazao da "želi vidjeti zemlju koja neće biti korumpirana".

Hunter Biden je od travnja 2014. do travnja 2019. godine bio član uprave Burisma Holdingsa, ukrajinske energetske kompanije optužene za koruptivne radnje, no on osobno nije bio osumnjičen ni za što.

Kao Obamin potpredsjednik, Biden i drugi zapadni čelnici pritiskali su Ukrajinu da se riješi glavnog državnog tužitelja Viktora Šokina, zbog optužbi da zatvara oči na korupciju u zemlji.

Pritužba nepoznatog 'zviždača'

Trump tvrdi da je Biden, tražeći smjenu Šokina, htio zaštiti svog sina, ali su te tvrdnje odbačene, jer su Šokinovo uklanjanje tražile brojne zapadne vlade, a ujedno nema nikakvih dokaza da je Biden učinio bilo što ilegalno.

Nepoznati "zviždač" iz američke obavještajne zajednice podnio je 12. kolovoza pritužbu Michaelu Atkinsonu, glavnom inspektoru u obavještajnoj zajednici, vezanu uz "vrlo hitno" pitanje.

Nakon što je pregledao dokument, Atkinson je zaključio da je "vjerodostojan" i proslijedio ga 26. kolovoza direktoru Nacionalne obavještajne agencije Josephu Maguireu, kojeg je postavio Trump.

Odbor za obavještajne poslove Zastupničkog doma Kongresa zatražio je uvid u pritužbu, ali Maguire im ga odbija dostaviti.

Po Washington Postu, navedeni dokument spominje "obećanje" koje je Trump dao u telefonskom razgovoru sa stranim čelnikom.

To se odnosi na razgovor 25. srpnja sa Zelenskim.

'Predsjednik mora snositi odgovornost'

Predsjednica Zastupničkog doma Kongresa, demokratkinja Nancy Pelosi, u utorak je rekla da će njen dom pokrenuti službenu istragu za mogući opoziv predsjednika Trumpa i izjavila da nitko nije iznad zakona.

Zastupnički dom, koji kontroliraju demokrati, ispitat će je li Trump tražio pomoć Ukrajine kako bi ocrnio bivšeg potpredsjednika Bidena, koji trenutno ima najviše izgleda postati predsjednički kandidat demokratske stranke na izborima 2020. godine, rekla je Pelosi.

"Stoga danas objavljujem da Zastupnički dom kreće sa službenom istragom za opoziv", kazala je ona.

"Predsjednik mora snositi odgovornost. Nitko nije iznad zakona", rekla je Pelosi.

Kopirati
Drag cursor here to close