Ali se ide u drugi krug

Bolivija izabrala Moralesa

Vlada je pozivala građane da "glasuju sigurno" dok je opozicija tražila "kazneno glasovanje".
Vijesti / Svijet | 21. 10. 2019. u 08:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Bolivije Evo Morales dobio je najviše glasova na izborima, dok je na drugom mjestu glavni rival, centrista Carlos Mesa, pa će se sljedeći šef države birati u drugom krugu.

Prema preliminarnim rezultatima, na osnovu skoro 84 posto prebrojanih glasova, za Moralesa je glasovalo 45,3 posto birača, dok je Mesa dobio povjerenje 38,2 posto.

Da bi kandidat pobijedio u prvom krugu potrebno je da dobije ili više od polovice glasova ili najmanje 40 posto uz prednost od 10 posto u odnosu na prvog sljedećeg kandidata.

Na izborima se nadmetalo devet kandidata, ali je samo Mesa, 66-ogodišnji novinar i predsjednik države u razdoblju 2003-2005, imao šanse da ugrozi Moralesa (59), do sada svaki put biranog u prvom krugu.

Glasovanje je obavezno za 11,3 milijuna građana Bolivije, javljaju agencije.

Vlada je pozivala građane da "glasuju sigurno" dok je opozicija tražila "kazneno glasovanje".

Potpredsjednik Bolivije Alvaro Garcia Linera je nakon glasovanja pozvao birače da "misle o miru u Boliviji", spominjući nasilne prosvjede u Ekvadoru i Čileu.

Morales je izjavio da je "optimist" i da "vjeruje u demokraciju" dok je Mesa izrazio bojazan od krađe izbora je Moralesova stranka "kontrolira sve državne organe".

Kopirati
Drag cursor here to close