Churkin

Evakuirano 110.000 civila, sirijski veleposlanik slavi

Vijesti / Svijet | 14. 12. 2016. u 07:13 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stalni predstavnik Rusije u UN Vitalij Churkin rekao je da je oko 110.000 civila evakuirano iz istočnih dijelova Aleppa, koje su držali islamisti od početka operacije za ponovno zauzimanje tog grada.

Churkin je na sjednici Vijeća sigurnosti UN rekao da je više od 7.790 civila, uključujući 3.946 djece, evakuirano iz Aleppa u protekla 24 sata uz pomoć Ruskog centra za pomirenje zaraćenih strana, prenosi Tass.

Pored toga, 375 naoružanih muškaraca je položilo oružje i prešlo u zapadni dio grada, dodao je Churkin. Ruski diplomat je naveo da je u protekla 24 sata u Aleppo dostavljeno 3,5 tone humanitarne pomoći.

Istovremeno, veleposlanik Sirije u UN Bashar Jaafar pozdravio je "oslobođenje Aleppa" i odbacio optužbe da je sirijska vojska izvela napade iz osvete i egzekucije civila.

On je u Vijeću sigurnosti UN rekao da su sirijske snage oslobodile civile od "terorista" koji su kontrolirali istočni Aleppo, prenosi AP.

SAD, Britanija i Francuska optužuju vladu predsjednika Bashara al Asada da je izvršila zločine prema civilima u oblasti koju su držali pobunjenici.

Jaafar je kazao da odlučno odbacuje ove optužbe i dodao da vladine snage provjeravaju identitet ljudi koji napuštaju Aleppo kako bi pronašli "teroriste" i strane borce, navodi AP.

Kopirati
Drag cursor here to close