Uvođenje zabrane

Europski zastupnici izglasali embargo na oružje Saudijskoj Arabiji

Zastupnici su s 325 na prema jednom glasu uz 19 suzdržanih glasali za rezoluciju koja poziva države članice na "embargo na nivou EU na oružje Saudijskoj Arabiji".
Vijesti / Svijet | 25. 10. 2018. u 16:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski zastupnici u četvrtak su izglasali embargo na oružje Saudijskoj Arabiji, kao i uvođenje zabrane na opremu koja može biti korištena u svakoj akciji vlasti u gušenju prosvjeda.

Zastupnici su s 325 na prema jednom glasu uz 19 suzdržanih glasali za rezoluciju koja poziva države članice na "embargo na nivou EU na oružje Saudijskoj Arabiji", u reakciji na ubojstvo novinara Jamaala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu. 

Neobavezujuća rezolucija također zahtijeva prekid izvoza "nadzornih sustav i ostalih proizvoda koji se mogu koristiti u vojnoj upotrebi u cilju represije". 

''Članice EU ne smiju nastaviti da zatvaraju oči pred teškim kršenjima ljudskih prava koje čini saudijska vlada'', izjavila je vodeća zastupnica Zelenih Ska Keller. 

Brojne članice EU raspravljaju o prekidu uvoza oružja Saudijskoj Arabiji, ali nitko nije nedvosmisleno inzistirao na embargu na naoružanje, prenosi Associated Press.

Kopirati
Drag cursor here to close