EU institucije ostaju jedinstvene

Europski pregovarači: Nema ponovnih pregovora o Brexitu

Brojni britanski poslanici strahuju da bi aranžman oko granice zadržao Britaniju u bloku, a parlament je ranije odbacio sporazum koji je May postigla u studenom s EU.
Vijesti / Svijet | 30. 01. 2019. u 15:54 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vodeći dužnosnici Europske unije zaduženi za  Brexit inzistirali su u srijedu da se o sporazumu o razlazu s Britanijom ne može ponovo pregovarati, dok se premijerka Theresa May priprema da traži nove ustupke od bloka samo nekoliko tjedana prije nego što njena zemlja napusti EU.

''Institucije EU ostaju jedinstvene, i mi stojimo iza sporazuma dogovorenog s Ujedinjenim Kraljevstvom'', izjavio je novinarima šef pregovaračkog tima za Brexit, Mihel Barnier, dok je napuštao sastanak komisije o Brexitu Europskog  parlamenta.

Britanija bi trebala napustiti EU 29. ožujka - kao prva zemlja koja je to ikada učinila - ali se o sporazumu o odredbama tog odlaska naširoko raspravlja u britanskom parlamentu, uglavnom zbog klauzule oko granice između Sjeverne Irske, koja je dio Ujedinjenog Kraljevstva, i Republike Irske, koja ostaje u EU.  

Brojni britanski poslanici strahuju da bi aranžman oko granice zadržao Britaniju u bloku, a parlament je ranije odbacio sporazum koji je May postigla u studenom s EU.

May je u utorak dobila podršku parlamenta da ponovno pokrene pregovore o sporazumu o britanskom napuštanju bloka - ali su čelnici EU danas ponovili da se sporazum ne može mijenjati.

Ključni čovjek Europskog parlamenta za Brexit, Guy Verhofstadt, istaknuo je da nitko u Europi ne želi da koristi takozvanu "odstupnicu", ali da EU "treba biti 100 posto sigurna da nema granice između Sjeverne Irske i Republike Irske".

Verhofstadt je kazao kako je jedini put za May da dobije ustupke taj da  odustane od svog dugotrajnog stava da Britanija neće ostati u evropskoj carinskoj uniji nakon odlaska iz bloka, izuzev prelaznog perioda od dvije godine nakon 29. ožujka kako bi ublažila odlazak.

''Ukoliko budući odnosu podrazumijevaju, na primjer, carinsku uniju, to bi potpuno izmijenilo situaciju'', izjavio je Verhofstadt novinarima, prenosi Associated Press.

Kopirati
Drag cursor here to close