Zbog nesuradnje u sporu oko ECB-a

Europska komisija prijavila Sloveniju sudu

"Prijava je podnesena sudu EU-a i sada je u njegovoj nadležnosti da odluči o meritumu slučaja", doznaje se iz Europske komisije, javlja STA.
Vijesti / Svijet | 17. 04. 2019. u 15:26 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija prijavila je Sloveniju sudu Europske unije sa sjedištem u Luksemburgu zbog spora oko kriminalističke istrage slovenske policije u slovenskoj središnjoj banci iz 2016. godine, kad su kriminalisti zaplijenili i dio dokumentacije Europske centralne banke (ECB), koji nije bio predmet istrage.

"Prijava je podnesena sudu EU-a i sada je u njegovoj nadležnosti da odluči o meritumu slučaja", doznaje se iz Europske komisije, javlja STA.

Da će početi sudski postupak protiv Slovenije Komisija je odlučila u siječnju ove godine, nakon što pitanje oduzete dokumentacije i računalne opreme ECB-a pri kućnom pretresu u slovenskoj središnjoj banci nije riješeno bilateralnim kontaktima i u suradnji s Europskom centralnom bankom.

U Europskoj komisiji navode da je slovenska policija prilikom kućnog pretresa slovenske središnje banke 6. srpnja 2016. godine, kad je istraživala navodne nepravilnosti njenih službenika tijekom sanacije slovenskih banaka u državnom vlasništvu krajem 2013., izuzela bez ovlaštenja ECB-a podatke i računalnu opremu ECB-a bez prethodnog odobrenja iz Frankfurta, pri čemu kasniji pokušaji da se stvar uredi sporazumno i bez suda nisu uspjeli.

Europska komisija predmet je zato dala na sud, pozivajući se na članak Lisabonskog ugovora koji govori o potrebi lojalne suradnje članica EU-a s njenim ustanovama, što je Slovenija spomenutim ponašanjem navodno prekršila, te na status i privilegije ECB-a koje štiti protokol 7 uz Lisabonski ugovor, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close